Heinolan vaneritehtaan pääluottamusmies Leppänen:
– Fiilikset on suoraan sanottuna paskat. Vaikka vuosi on odotettu, että joku päivä se päätös sieltä tulee, niin ei me ihan tällaista päätöstä uskottu.
UPM:n Heinolan vaneritehtaan väki on ollut lomautettuna tämän vuoden tammikuun 19.päivästä alkaen. Lomautus on koskenut käytännössä koko henkilöstä, jonka vahvuus on tällä hetkellä 212.
– Lomautus on jatkunut yhtäjaksoisesti. Välillä on ollut vaan infotilaisuuksia, että taas mennään tämä kvarttaali seisten.
Pitkästä lomautuksesta huolimatta vaneritehtaan väki on jaksanut toivoa, että tehdas lähtee vielä käyntiin. Toiveikkuutta on lisännyt se, että huomattava osa henkilöstöstä on lomautuksen aikana ollut erilaisissa koulutuksissa.
– Meillä oli ajatus, että toiminta jatkuu, kun kerran porukkaa on koulutettu. Parasta aikaakin on yksi koulutus menossa. Ne ihmiset ovat uskoneet vielä vanerin tulevaisuuteen, mutta kyllä tämänaamuinen ilmoitus vei pohjan pois toiveikkuudelta.
Siinähän sitten
raketteja ammutaan
– Vaikka tämä onkin vasta esitys, niin yleensä se annettu esitys on myös tuleva päätös. Yt-neuvottelut alkavat 10. marraskuuta ja kun kuusi viikkoa ne kestää, se menee vuodenvaihteeseen. Siinähän sitten raketteja ammutaan.
UPM aikoo saman tien lopettaa Heinolasta myös sahansa toiminnan. Yhteensä työpaikkoja katoaa 289. Stora Enson kanssa UPM on ollut Heinolan suurin teollinen työnantaja. Lopetussuunnitelma on kova isku myös reilun 20 000 asukkaan Heinolalle.
– Kun lasketaan myös UPM:n työpaikkojen kerrannaisvaikutukset, niin kyllä se heilauttaa myös Heinolan kaupungin budjettia. Päättäjät joutuvat laskemaan äyrinsä uudelleen.
Vanerinvalmistus sai alkunsa Heinolassa 80 vuotta sitten, kun Heinolan Faneeri perustettiin vuonna 1929. Tuotanto käynnistyi kaksi vuotta myöhemmin. Vuonna 1975 tuotantolaitokset siirtyivät Enso Gutzeit Oy:n omistukseen, 15 vuotta myöhemmin omistajaksi tuli Schauman Wood Oy ja vuodesta 1996 lähtien tehdas on kuulunut UPM-konserniin.