Palkansaajajärjestöt haluavat kaikki työsuhteet samalle viivalle
Pätkätyöntekijöiden työttömyysturva on SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan korjattava mitä pikemmin. Akavassa halutaan uusia koko työsopimuslaki, sillä se ei ole vähentänyt odotetusti laittomia määräaikaisuuksia. Lain uudistamista esittää myös toimihenkilöiden STTK.
SAK:n mukaan korjattavaa riittää niin laissa kuin sopimuksissa.
– Nopeimmin erilaisissa työsuhteissa olevien tasa-arvoa lisäisi, että työttömyysturva saataisiin vastaamaan työelämän sirpaleisuutta. Pätkä- ja silpputyössä olevien ansiosidonnainen työttömyysturva pitäisi saada selkeämmäksi ja yksinkertaisemmaksi, Lyly kiirehtii.
Työ- ja työttömyysjaksojen vaihtelun tulisi soljua sen sijaan, että sovitellun päivärahan laskemiseksi työntekijän pitää antaa tarkat selostukset työpaikoista ja palkoista.
– Järjestelmä pitäisi saada yksinkertaiseksi. Voisi miettiä, voisiko päivärahan pohjan laskea edellisen vuoden tulojen mukaan, Lyly esittää.
Määräaikaisuuksia yhä laittomasti
STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää esittää koko työlainsäädännön uudistamista.
– Samankaltaisissa työtilanteissa, samalla työmäärällä pitäisi saada samat edut ja oikeudet riippumatta siitä, minkälaisessa työsuhteessa palkansaaja on, Mäenpää sanoo tuoreessa STTK-lehdessä.
Akavan neuvottelupäällikkö Minna Helle ottaisi työsopimuslain uudelleen neuvoteltavaksi. Ongelmia on nimenomaan määräaikaisten kohtelussa.
– Laki ei ole tuonut juurikaan parannusta määräaikaisten tilanteeseen. Niiden määrä on akavalaisilla aloilla pikkaisen pienentynyt, mutta merkittävää parannusta ei ole tapahtunut. Tässä on syytä arvioida, onko lainsäädäntö ihan ajan tasalla.
Määräaikaisten palkka- ja urakehitys jää jälkeen kokoaikaisista. Myös koulutusmahdollisuudet ovat huonommat. Liioin määräaikaisuuksien perusteita ei Helteen mukaan seurata riittävän tarkasti.
– Lisäksi korjattavaa on määräaikaisten ja pätkätyöntekijöiden lomaoikeudessa.
”Syytökset kummallisia”
Palkansaajakeskusjärjestöistä muistutetaan, että pätkä- ja silpputyöntekijöiden asemaa on parannettu vähitellen, mutta isomman remontin esteeksi on asettunut Elinkeinoelämän keskusliitto EK.
– On se kumma, että palkansaajajärjestöjä syyllistetään pätkätyöntekijöiden unohtamista, vaikka olemme pitäneet asiaa esillä yli vuosikymmenen, Lyly huomauttaa viitaten muun muassa prekariaatin moitteisiin.
Hän muistuttaa, että eläkettä ansaitaan nykyisin jokaisesta yli 18-vuotiaana tehdystä työsuhteesta. Sairausajan palkkaa saa entistä lyhyemmistä työsuhteista.