Kirjastojen määrä on hienoisesti vähentynyt viime vuosina Suomessa. Tänä vuonna opetusministeriön tilastot kertovat, että viime vuonna maassa on 888 kirjastoa eli seitsemän vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kaksi lakkautetuista kirjastoista oli pääkirjastoja, kaksi sivukirjastoja ja kolme laitoskirjastoja.
Lisäksi kirjastoautot ovat vähentyneet kuudella ja kirjastoautopysäkit 400:lla. Muita palvelupaikkoja, käytännössä pieniä palvelupisteitä, jonne on viety kirjakokoelma, on 34 aiempaa vähemmän.
– Palvelut vähenevät, vaikka laman aikana ihmiset käyttävät kirjastoja kovasti, sanoo Sinikka Sipilä Suomen kirjastoseurasta.
Palvelut vähenevät myös sitä kautta, että virkoja ei täytetä ja henkilöstöä on muutenkin vähemmän.
– Lisäksi kunnilla on taipumusta palkata alemman koulutustason henkilöstöä, vaikka alan palkkakerot ovat pienet ja säästö näin ollen olematon. Se on väärä suunta jo siksi, että henkilöstön vähetessä jäljelle jääviltä vaaditaan entistä enemmän osaamista.
Sipilä muistuttaa, että ylipäätään kirjastoista pystytään säästämään aika vähän, sillä niiden aiheuttamat menot muodostavat alle prosentin osuuden kuntien menoista.
– Kirjastorahojen leikkaukset eivät todellakaan pelasta mitään. Mutta leikkauksia tehtäessä ajateltaneen, että ollaan tasapuolisia ja juustohöylätään tästäkin. Vaikutukset ovat lopulta monikertaiset säästöihin verrattuna.