Turun Vasemmistoliitto on näillä näkymin jatkossa ulkona valtuustoryhmien välisestä niin kutsutusta hallitussopimuksesta. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aleksi Randell (kok.) totesi julkisuuteen, että Vasemmistoliitto on jatkossa pois poliittisten ryhmien välisistä neuvotteluista. Kunnallisjärjestön puheenjohtaja Mirka Muukkonen vahvistaa, että näin on käynyt, jos Randell niin sanoo.
Kaupunginhallituksen jäsen Rauno Artesola (vas.) sanoo, että Vasemmistoliitto ei ole hallitussopimusta missään kohden rikkonut. Päinvastoin kokoomuksen ajama IT-toimintojen ulkoistus tapahtui sopimusta rikkoen neuvottelematta henkilökunnan kanssa. Artesola katsoo kokoomuksen vain uhkailevan sopimuksen irtisanomisella, mutta aika näyttää pitääkö se jatkossakin.
Kolmen kopla päättää Turussa
Artesolan mukaan Vasemmistoliitto ei ollut sopimuksessa sitoutunut 450 vuokra-asunnon myyntiin, kuten valtuusto demarien tukemana päätti.
– Kokoomuksen, vihreiden ja demarien kolmen kopla päättää. Ihmetyttää sosialidemokraattien päätös leikata peruspalveluista, Muukkonen sanoo.
Muukkonen ihmettelee demarien takinkäännöstä. Valtuustoryhmän puheenjohtaja ja peruspalvelulautakunnan vetäjä Jarmo Rosenlöf oli vielä aiemmin ollut peruspalvelujen leikkausta vastaan. Valtuustossa hän kuitenkin ryhmänsä mukana oli määrärahavähennysten puolesta. Muukkonen laskee, että peruspalvelut tarvitsevat seitsemän miljoonaa euroa enemmän, kuin valtuusto maanantaina päätti.
Budjetointi on epärealistista
Muukkosen mukaan kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen (kok.) ja kokoomus johtavat Turun taloutta pikakarsinnoilla huomioimatta esimerkiksi sosiaalisektorilla tapahtuvien leikkausten vaikutusta pitkällä aikavälillä.
– Nykybudjetointi on epärealistista. Peruspalvelujen budjetti tullaan ylittämään 18 miljoonalla eurolla, Muukkonen alleviivaa.
Puheenjohtajan mukaan talousarviossa on jätetty ottamatta tarpeeksi huomioon STX Finlandin Turun-telakan tilanne. Tilauksien saamatta jääminen voi nostaa Turun työttömyysasteen jopa 20 prosenttiin.
Ennaltaehkäisevällä hoidolla kuten omaishoidontukea kehittämällä pystytään Muukkosen mukaan saamaan ajan mittaan saamaan säästöjä.
– Omaishoidontuesta puuttuu miljoona euroa.
Muukkonen katsoo kokoomuksen ja demarien päässeen yhteisymmärrykseen siitä, että vanhusten palvelutaloa Myllykotia ei myydä, mutta myyntiin joutuu jätteenpolttolaitos. Vuokra-asuntojen myyntiin demarit taipuivat.
Vasemmistoliitto joutuu ratkaisun eteen
Turun Vasemmistoliitto on ollut mukana puolueiden välisessä hallitussopimuksessa tämän valtuustokauden ajan. Sitä ennen se oli oppositiossa muista poliittisista ryhmistä.
Kunnallisjärjestö ja valtuutetut joutuvat ratkaisun eteen, voidaanko sopimuksessa mukana ollen vaikuttaa päätösten sisältöön vai onko oppositiossa oleminen puolueen kannalta edullisempi vaihtoehto.
Kokoomus on heilutellut Turussa viime ajat tahtipuikkoa, ja vasemmistoliittolaisten mukaan demarit ovat joutuneet peesaajan asemaan.
Vasemmistoliiton valtuustoryhmässä on sekä hallitussopimuksen kannattajia että oppositiopolitiikan tukijoita.