Työsuojelupiiri on ryhtynyt tutkimaan Hella Wuolijokea käsittelevän elokuvan kuvausolosuhteita. Suojelupiiri selvittää noudattaako Snappers Films työaikalakia ja muita työsuojeluun liittyviä määräyksiä.
Uudenmaan työsuojelupiirin päällikön Kaarina Myyri-Partasen mukaan tutkinnassa selvitetään onko kuvauksissa tehty esimerkiksi ylipitkiä työpäiviä.
Myyri-Partasen mukaan elokuva-alaa tutkittiin viimeksi vuonna 2007. Silloin selvisi, että alalla ei tunneta työaikalakia ja huonosti työsopimuslakiakin.
Kysymys on epä-eettisistä toimintaperiaatteista.
Alan ihmiset ottivat yhteyttä
Tutkintapyynnön esitti alan ammattiliitto eli Teatteri- ja Mediatyöntekijät TeMe. Järjestösihteeri Anne Saveljeffin mukaan liittoon on tullut asiasta niin paljon huolestuneita alalla toimivien ihmisten yhteydenottoja, että liitto katsoi tarpeelliseksi pyytää työsuojelupiiriä tutkimaan asiaa.
– Me emme ole elokuva-alan poliisi, mutta olemme auliisti viranomaisten ja rahaa myöntävien tahojen kanssa yhteistyössä, kun kysymys on mahdollisista epäeettisistä toimintaperiaatteista tai suoranaisista rikkomuksista.
– Lähtökohtaisesti ajamme jäsentemme asiaa, mutta autamme myös muita alalla toimivia ihmisiä, vaikka he eivät liittoon kuuluisikaan. Emme käännä alan ihmisille selkäämme. Meillä ei kuitenkaan ole poliisioikeuksia, jotta voisimme ryhtyä tutkintaan. Usein sellainen oikeus olisi kuitenkin tarpeen, sanoo Saveljeff.
Kansan Uutisten saamien tietojen mukaan elokuvan kuvauksissa Aleksanterin teatterissa Helsingissä on käytetty 15-20 virolaista työntekijää, joiden palkat ovat alle kaikkien suomalaisten normien.
Pilkkapalkalla pitkiä päiviä
Virolaiselle valaisintyöntekijälle on KU:n tietojen mukaan maksettu 12 tunnin työpäivästä 50 euroa ja apulaistyöntekijöille 13-14 euroa 12 tunnin työpäivästä. Alan suomalaisen tariffin mukaan 12 tunnin vastaavasta työstä pitäisi maksaa ylityökorvauksineen 270-290 euroa.
Työsuojelupiiri ei kuitenkaan tutki palkka-asioita, jos kyse ei ole syrjinnästä. Alalla ei ole yleissitovaa työehtosopimusta.
Elokuvan tuottaa suomalainen elokuva- ja televisiotuotantoyhtiö Snappers Films Oy. Elokuvan ohjaa ja tuottaa Hella Wuolijoen aviopuolison Sulo Wuolijoen lapsenlapsenlapsi Juha Wuolijoki. Elokuvan käsikirjoittajana toimii dramaturgi Outi Nyytäjä.
Yleisradio tukee elokuvan tuotantoa. Elokuva on saanut tuotantotukea Suomen Elokuvasäätiöltä täyden määrän eli 800 000 euroa. Suomen Elokuvasäätiön tiedottajan Reetta Hautamäen mukaan säätiö ei voi puuttua tukemiensa elokuvien tuotantoprosessiin eli keitä sitä tekemään palkataan. Säätiö lähinnä tarkistaa, että saaja on vakavarainen ja laillinen yritys. Samoin tarkistetaan, että raha on mennyt ilmoitettuun kohteeseen.
SKDL:n edustajana
Virossa Ella Murikkana syntynyt Hella Wuolijoki (1886–1954) toimi kirjailijana, poliitikkona ja liikenaisena. Hänet tuomittiin sodan aikana maanpetoksesta, mutta vapautettiin sodan päätettyä. Hän toimi SKDL:n kansanedustajana ja Yleisradion pääjohtajana vuosina 1944–1949.
Näytelmäkirjailijana Hella Wuolijoki oli maanmaailmankuulu aina Hollywoodia myöten. Kuuluisimman näytelmänsä Puntila ja hänen renkinsä Wuolijoki teki yhdessä Bertolt Brechtin kanssa. Hänen tyttärenpoikansa kansanedustaja Erkki Tuomioja on kirjoittanut isoäidistään elämäkerran.
Yrityksistämme huolimatta emme saaneet yhteyttä Juha Wuolijokeen.