Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksin mukaan keskimääräinen hintataso oli marraskuussa 0,9 prosenttia alempi kuin vuotta aikaisemmin. Kuluttajahintoja laski viime vuoden marraskuusta eniten korkojen lasku.
Asuntolainojen keskikorot olivat marraskuussa 60 prosenttia alempana kuin viime vuonna, ja tämä painoi inflaatiota alaspäin 1,3 prosenttiyksikköä.
Korkojen laskun inflaatiota pienentävä vaikutus alkaa kuitenkin hiipua. Korot eivät enää pahemmin laske. Myös vuodentakaiset vertailuluvut alkavat pienentyä, sillä esimerkiksi asuntolainojen keskikorko kääntyi laskuun viime vuoden joulukuussa.
Sen sijaan vuokrat ovat nousseet. Esimerkiksi vapaarahoitteisen kaksion keskimääräinen vuokra oli yhdeksän prosenttia korkeampi kuin viime vuonna.
Ruoka kallistui taas
EU:n yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin mukaan, jossa ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja eikä varainsiirto- ja ajoneuvoveroa, hinnat nousivat meillä viime vuodesta 1,3 prosenttia.
Euroalueella hintataso nousi keskimäärin puolta vähemmän. Euroalueen keskimääräinen hintataso oli laskussa kesäkuusta lokakuuhun. Suomessa se on samalla indeksillä mitattuna noussut koko vuoden.
Elintarvikkeiden hinnat olivat keskimäärin vajaat viisi prosenttia alempana kuin vuosi sitten lähinnä lokakuussa tapahtuneen arvonlisäveron alennuksen ansiosta. Lokakuusta marraskuuhun elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hintataso nousi 1,8 prosenttia eli enemmän kuin viime vuonna samana ajankohtana lähinnä vihannesten kallistumisen vuoksi.
Myös polttoaineiden hinnannousu on tuonut inflaatiopaineita. Dieselin hinta nousi lokakuusta marraskuuhun neljä prosenttia, mutta se on vielä halvempaa kuin vuosi sitten. Bensiinin hinta nousi hieman vähemmän, mutta se maksaa jo kuusi prosenttia enemmän kuin viime vuoden marraskuussa.