Rakentaminen on sahatuotteiden pääasiallinen käyttökohde, vaikka niistä voidaan tehdä paljon muutakin. Puurakentamisessa Suomi on jäänyt perässähiihtäjän asemaan. Kesämökit meillä tehdään puusta ja pientalojenkin rungot ovat valtaosin puuta. Toisinaan toteutetaan näyttäviä julkisia tai muita puurakennuskohteita, mutta ne ovat aina yksittäisiä esimerkkejä. Kerrostalorakentamisessa puu on meillä täysin lapsipuolen asemassa.
Ruotsissa puun käyttöä kerrostalorakentamisessa alettiin kehittää tosissaan tämän vuosituhannen alussa. Nyt 15 prosenttia rakennettavista kerrostaloista tehdään puusta.
Puun aseman parantamiseksi meillä perataan parhaillaan muun muassa rakentamismääräyksistä, mitä esteitä niistä löytyy puurakentamiselle.
Puun sijasta myyntiin ideoita
Puu kilpailee rakentamisessa betonin ja teräksen kanssa. Kumpikaan ei aio luopua siivustaan vapaaehtoisesti.
Helsingin kauppakorkeakoulun myynnin professori Petri Parvinen vertasi työ- ja elinkeinoministeriön puutuoteseminaarissa puutuotealaa ja Rautaruukkia. Rautaruukki on Parvisen mukaan ottanut haltuunsa koko teräsrakentamisen ketjun. Se ei myy asiakkaalle teräspalkkeja tai -peltejä vaan idean uudesta rakennuksesta.
Puutuoteteollisuudessa, jossa valtaosa yrityksistä on pieniä, alkupäässä sen sijaan ei aina edes tiedetä, mihin tuotteet ovat menossa. Puutuoteteollisuus ei Parvisen mukaan myy ratkaisuja vaan valtaosin raaka-ainetta enemmän tai vähemmän jalostettuna.
Asiakas ei kuitenkaan kaipaa kakkosnelosta vaan ratkaisua ongelmaansa.
Parhaan jalostusarvon puusta saa Parvisen mukaan silloin, kun sitä ostetaan kauneuden takia. Hän visioikin yhteistyöyritystä, joka myy Ikean tavoin ideoita siitä, miltä koti voisi näyttää. Sisustus vain olisi tehty suomalaisvoimin puusta.