Vasemmistonuoret listasi Ilmianna pomosi -kampanjan 253 kertomuksessa ilmi tulleita tyypillisiä työelämän ongelmia ja esimerkkejä niistä:
Epäselvyyksiä työajassa, työvuorolistoissa, puuttuvia taukoja ja pakollisia ylitöitä, 62 kappaletta
Tapahtuma- ja kongressipalveluita tarjoava yritys toimii työntekijän mukaan omien sääntöjensä mukaan:
”Yrityksellä on kellokorttijärjestelmä, jonka avulla työntekijöiden tekemät työtunnit kirjautuvat ylös. Työtunteja seurataan ahkerasti, mutta ylityötunneista ei makseta rahallista korvausta. Yrityksellä on oma ylityökorvausjärjestelmä, jonka mukaan tietyistä tuntimääristä voi saada vapaapäiviä, esimerkiksi muistaakseni yli 20 tuntia ylitöitä on yksi vapaapäivä. Lähes kaikki yrityksen työntekijät tekevät huomattavan paljon ylitöitä.
Työntekijä ei näe kellokorttijärjestelmästä 40 tuntia ylittäneitä ylityötuntejaan. Kertyneitä ylityötunteja voi käyttää silloin tällöin, kunhan on töissä vähintään klo 9–16. Jatkuvaa ylityötuntien käyttöä ei katsota hyvällä. Ylityötunnit nollautuvat kahdesti vuodessa. Yritys ei myöskään maksa työntekijöille yleisen käytännön mukaisia lomaltapaluurahoja.”
Palkka tai palkan lisät maksamatta, 54 kappaletta
Suuren siivousyrityksen työntekijä kertoi eriarvoisesta kohtelusta:
”Ylityölisiä ei makseta oikein, vaikka ilta- ja viikonloppulisät sinällään maksettaisiin. Suurten tapahtumien aikaan ihmiset saattavat olla töissä hyvin pitkiä jaksoja yhteen menoon ja työnantaja saattaa kieltää lähtemästä töistä, vaikka vuoro olisi loppunut. Ei ole ollut epätavallista, että henkilö on tehnyt vaikka 12 tunnin työputken ja komennetaan seuraavana aamuna takaisin töihin. Lisäksi ulkomaalaiset työntekijät saavat huonompaa palkkaa kuin muut eivätkä tiedä oikeuksistaan.”
Epäasiallinen käytös, ahdistelu, kiusaaminen, väkivalta tai huono ilmapiiri, 53 kappaletta
Kuntasektorilla työskentelevä opettaja kertoo, kuinka tuki- ja liikuntaelinsairauteen sairastuminen johti kiusaamiseen:
”Rehtorit kyykyttivät, kiusasivat ja rikkoivat säädöksiä ja määräyksiä. Ensin naisrehtori otti palkasta pois, koska en tuonut yhden päivän sairaslomasta lääkärintodistusta, vaikka omalla ilmoittautumisella oli voinut olla jo kauan kolme päivää sairastamassa. Kyseinen rehtori laittoi minulle myös aivan kohtuuttomia lukujärjestyksiä ja hehkutti, että ei ole itse ollut ikinä sairauden vuoksi pois töistä. Hänen jälkeensä uudeksi rehtoriksi valittu ansioitui myös työntekijöiden kiusaamisessa.”
Palkan perusteita koskevat epäselvyydet esimerkiksi siitä, miten työtunnit lasketaan, 44 kappaletta
Messumyyjän sähköpostisopimus käveltiin yli näin:
”Olin sopinut viisi päivää kestävästä työsuhteesta. Työni oli messuilla lehtien myymistä. Työajat ja palkka sovittiin etukäteen sähköpostitse. Palkkani oli tuntipalkka ja provisio per myyty lehtitilaus. Kun aloitin työn, ensimmäisen päivän puolen välin jälkeen pomo tuli ilmoittamaan, että hän ei maksa sovittua provikkaa pienemmästä tilauksesta, vaan ainoastaan puolet sovitusta. Sanoin, että ei onnistu, koska sopimus on sopimus ja tässä vaiheessa sitä ei voi perua. Pomon mielestä tämä oli kuitenkin perusteltua, koska hänen ei kannattanut maksaa pienemmästä tilauksesta isompaa provisiota.”
Syrjintä, eriarvoinen kohtelu, 15 kappaletta
Pienyrityksessä työskennellyt nainen kertoi työnantajan suhtautumisesta raskauteen:
”Tultuani raskaaksi työtäni ei kevennetty, vaan jouduin nostelemaan painavia paketteja, koska pomon mukaan raskaus ei ole sairaus vaan itse aiheutettu tila. Jouduin hakemaan sairaslomaa loppuraskaudelleni. Myöskään tässä työpaikassa ei työterveyshuoltoa tunnettu.”
Muita rikkomuksia
Ongelmia työtehtävissä, työkohteissa tai kohtuuton työmäärä 18 kappaletta.
Työsuhteen päättäminen tai lomautus 27.
Sairastamiseen liittyvät ongelmat, ei esimerkiksi oikeutta sairastaa 24.
Työnantajan sanelu, ay-vastaisuus 12.
Työturvallisuus, terveydelle haitallinen työympäristö, huono ergonomia 16.
Määräaikaisuudet, määräaikaisten työsuhteiden ketjutus 10.