Viikon kysymys
Suomen evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa valitaan keskiviikkona 11. maaliskuuta. Ensimmäisessä piispanvaalissa helmikuussa jatkoon pääsivät Turun piispa Kari Mäkinen ja Helsingin yliopiston dogmatiikan professori Miikka Ruokanen.
Mitä väliä sillä on kirkon kannalta, kumpi loppukilpailuun päässeistä valitaan arkkipiispaksi, Helsingin yliopiston kirkkohistorian professori, teologian ja filosofian tohtori Jouko Talonen?
– Siinä ovat kysymyksessä erilaiset näkemykset ja ajattelutavat. Vaikka arkkipiispa onkin vain yksi piispa, hän on merkittävä kirkollinen vaikuttaja
Millä tavalla vielä ehdolla olevat Kari Mäkinen ja Miikka Ruokanen eroavat toisistaan?
– He ovat henkilöinä erilaisia, mutta heidän välillään on myös teologisia ja muita näkemyseroja.
Mäkistä on sanottu uudistusmielisemmäksi. Mitä se tarkoittaa?
– En tiedä, missä kirkollisissa uudistuksissa hän on ollut mukana.
– Julkinen asetelma, jossa Ruokanen on leimattu konservatiiviksi ja Mäkinen uudistusmieliseksi, on ongelmallinen. Ruokanen sijoittuu monessa suhteessa ”kirkolliseen keskustaan”. Mäkinen taas kuuluu siihen joukkoon, jota voisi kutsua ”kirkolliseksi vasemmistoksi”, jota ei pidä sinänsä yksiselitteisesti samaistaa poliittiseen vasemmistoon suomalaisessa keskustelussa.
Kai heillä joitain eroja kuitenkin on?
– Mäkinen toki on radikaali monissa kysymyksissä, kuten sukupuolivähemmistöihin liittyvissä asioissa. Ruokasta on vaikea nähdä kirkollisen keskustelun ”ääripäänä”, johon hänet on nyt tässä asetelmassa haluttu sijoittaa.
Voiko ehdokkaan suhtautuminen seksuaalivähemmistöihin vaikuttaa arkkipiispan valintaan?
– Sillä saattaa olla olennainen merkitys, koska kysymys on tällä hetkellä hyvin ajankohtainen sekä Suomessa että monissa eurooppalaisissa kirkoissa.
Minkälaista valtaa arkkipiispa Suomen kirkossa käyttää?
– Arkkipiispa on oman hiippakuntansa johtava piispa ja monen kirkon yhteisen elimen puheenjohtaja. Arkkipiispa on myös mielipidevaikuttaja.
Mitkä muut asiat kuin homokanta ratkaisevat vaalin?
– Yksi kysymys on suhde herätysliikkeisiin. Merkittävää on myös näkemys kristinuskon syvimmästä olemuksesta. Onko siinä jotakin olennaisesti muuttumatonta ja pysyvää vai onko kirkon oltava yhteiskunnan peilikuva? Kuinka selkeästi kirkko uskaltaa omista lähtökohdistaan käsin olla eri mieltä vallitsevan yhteiskunnan valtavirtojen kanssa?
Historiallisista syistä Turun arkkihiippakunnan papeilla ja maallikkoedustajilla on 900 ääntä yhteensä 1 226 arkkipiispanvalitsijoina. Onko turkulaisella Mäkisellä kisassa kotikenttäetu?
– Ei välttämättä, koska nyt valinnasta näyttää kehittyvän eräänlainen yleiskirkollinen linjavaali.
(Kuva: Pekka Sipola)