Tampereen kaupunki kaavailee Koukkuniemen Jukola-taloon yhteiskunnallista yritystä tuottamaan palveluja vanhustenhuoltoon. Alustavien suunnitelmien mukaan yritys voisi olla kaupungin henkilöstön omistama.
Koukkuniemen vanhainkotialuetta ja sen palveluita koskevien suunnitelmien toteuttamiseksi Tampereen kaupunki on käynnistämässä kehittämishanketta, jonka yhtenä osana on yhteiskunnallisen yrityksen perustaminen.
Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran tukemassa hankkeessa on tarkoitus lisäksi muun muassa kehittää Koukkuniemen johtamista, toimintaa ja organisaatiota.
Kaupunki esitteli toteuttamishanketta tiistaina luottamushenkilöille ja kaupungin henkilöstölle.
Hanke käyntiin kesällä
Koukkuniemen nykyisiä laitos- ja sairaalapaikkoja aiotaan korvata tehostetun palveluasumisen paikoilla ja samalla ottaa käyttöön uudenlaisia palvelujen tuottamistapoja.
Koukkuniemi on tulevaisuudessakin apua ja hoivaa tarvitsevien vanhusten asuinalue, jonka henkilökunnasta suuri osa on kaupungin palkkalistalla, mutta jatkossa alueella työskentelee myös vanhustenpalveluja tuottavien yritysten sekä säätiöiden ja yhdistysten työntekijöitä.
Palveluiden kehittämishanke käynnistyy vähitellen kesän aikana. Keskeisenä tavoitteena on yhteiskunnallisen yrityksen perustaminen. Se aloittanee toimintansa vuonna 2012, jolloin yrityksen käyttöön osoitettavan Jukola-talon perusparannus on valmistunut.
Yhteiskunnallisista yrityksistä haetaan parhaillaan lisätietoa. Samalla kartoitetaan niiden soveltuvuutta kunnallisten palveluiden tuottamiseen.
Mallia Englannista
Vastaavanlaisia yrityksiä on esimerkiksi Englannin vanhustenhuollossa. Yhteiskunnallista yritystä hoidetaan liiketaloudellisin periaattein, mutta sen työtä ohjaa voitontavoittelua enemmän yhteiskunnallisen hyvän tuottaminen.
Uudenlaisen yritystoiminnan käynnistämisen ohella Koukkuniemen aiotaan paneutua strategisen johtamismallin jalkauttamiseen työntekijätasolle. Suunnitelmissa on myös henkilöstövalmennusta ja johtamiskoulutusta.
Kaupunki aikoo myös uudistaa henkilökunnan palkitsemisjärjestelmää. Tähtäimessä on kumppanuuteen perustuvan avoimen ja verkostomaisen kehittämiskulttuurin luominen.