Kehitysvammaliiton mukaan Suomessa ei ole enää aikoihin rakennettu kehitysvammaisille asumispalveluja, joissa ei turvata asukkaalle omaa huonetta. Nyt kuitenkin esimerkiksi Kuopion kaupunki on hylännyt kilpailutuksessa ne palveluntuottajat, jotka tarjoavat asumista vain yhden hengen huoneissa.
– Jos samaan huoneeseen pannaan kaksi asukasta, ei enää puhuta hyvästä asumisesta, vaan pelkästään säilyttämisestä, Kehitysvammaliiton kehittämispäällikkö Susanna Hintsala tuomitsee.
Pirkanmaalla on suunnitteilla jopa 70–100 -paikkaisia laitosmaisia asumiskeskittymiä, joissa tarjotaan palveluja monille erityisryhmille, kehitysvammaisten lisäksi esimerkiksi vanhuksille. Samantapaisia hankkeita on myös muualla eri puolilla Suomea.
Kehitysvamma-alan asumisen neuvottelukunta pitää uuslaitosten syntymistä erittäin huolestuttavana tilanteessa, jossa valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaisesti tavoite on päinvastainen eli pitkäaikaisen laitosasumisen merkittävä vähentäminen.
Markkinat etusijalla
YK:n vammaisten ihmisten oikeuksia koskevan yleissopimuksen artiklan 19 mukaan vammaisilla ihmisillä on oikeus valita asuinpaikkansa ja asuinkumppaninsa. Heillä tulee myös olla riittävästi palveluja, jotka tukevat osallistumista oman lähiyhteisön toimintaan. Kilpailutuksella alas saadut hinnat ja samassa yhteydessä minimiin poljettu laatu uhkaavat entisestään heikentää kehitysvammaisten ihmisten ihmisoikeuksia.
Markkinoiden rakentamisesta on tehty sekä lainsäädännön että kilpailutuskäytännön ykkösprioriteetti ennen kehitysvammaisten henkilöiden ja heidän läheistensä intressejä, liitto väittää.
Sen mukaan Suomi poikkeaa tässä suhteessa merkittävästi muista kehittyneistä länsimaista. Palveluiden käyttäjien oikeudet ovat täysin alimitoitettuja suhteessa muihin toimijoihin.
Kehitysvammaliitto vaatii hankintalain muuttamista niin, että laatutekijät ovat aidosti kilpailutuksessa mukana. Vammaispalvelulaki ja kehitysvammalaki on saatava tasaveroiseen asemaan kuin hankintalaki silloin, kun päätetään kansalaisten palveluista. Liiton mielestä on myös harkittava erityisryhmien palveluiden siirtämistä kokonaan pois hankintalain piiristä.
Palvelujen laadusta ja ihmisoikeuksista puhuttiin Helsingissä kaksipäiväisessä What about me -konferenssissa, joka kokosi 300 vammaisalan edustajaa eri puolilta Eurooppaa.