Turun kirvesmiesten lähetystö esitti perjantaina eduskuntaryhmille Turun ja Helsingin välisen rantaradan muuttamista kaksiraiteiseksi. Yksiraiteisuuden takia myös lukuisat turvalaiteviat ovat heijastuneet koko radan liikenteeseen. Tämän vuoksi Turun kirvesmiehet vaativat rantaradan rakentamisen aloittamista niin, että Turun ja Helsingin välille saadaan nopea, kaksiraiteinen rautatieyhteys.
Kirvesmiesten ehdotuksen rantaradan parantamisesta ja muista rakennushankkeista ottivat vastaan kaikkien eduskuntaryhmien edustajat.
Kirvesmiesten mukaan eduskunta voisi omalla panoksellaan vaikuttaa siihen, että varsinkin maan suurimpien kaupunkien välinen henkilö- ja tavaraliikenne kulkisi tulevaisuudessa yhä enemmän raiteilla. Niin yritystoiminnan kuin työllisyydenkin turvaaminen edellyttävät väylästön ja muun infrastruktuurin nykyistä parempaa toimivuutta.
Ydinvoiman lisärakentamisessa Turun kirvesmiehet edellyttävät, että kansanedustajat ottavat ydinvoimaa koskevassa päätöksenteossa huomioon energian saannin turvaamisen ohella hankkeiden sosiaalisen kestävyyden. Eduskunnan on päätöksissään edellytettävä, että voimaloiden rakennustöiden toteuttajat noudattavat Suomessa voimassa olevaa työlainsäädäntöä ja yleissitovia työehtosopimuksia.
Vastuu rakennuttajille
Turun Kirvesmiesten mielestä eduskunnan olisi vaikutettava myös siihen, että rakentamisluvan saavat yhtiöt kantavat itse kokonaisvastuun myös rakennuttajina.
– Työmaat on järjestettävä ja ohjattava siten, että niiden valvonta on kaikilta osin tehokasta ja reaaliaikaista. Sen mukaisesti myös työsuojelutarkastajilla tulee olla esteetön ja joustava pääsy työmaalle sekä mahdollisuus sujuvaan liikkumiseen työmaa-alueella. Tarkastuksia tulee voida suorittaa myös ilman ennakkoilmoitusta siten kuin työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta annetun lain 8 §:ssä (44/2006) on säädetty.
Kirvesmiesten mielestä työsuojeluun kaavailtuja valtion leikkauksia ei pitäisikään missään tapauksessa toteuttaa. Kirvesmiehet vaativat myös korjaus-, energia- ja terveyshaitta-avustusten maksamisen jatkamista, sillä niillä on pidetty laskusuhdanteen avulla merkittävästi rakentamista käynnissä.
Rakennusalan työttömyyskassassa on kuitenkin edelleen 15 000 rakentajaa vailla työtä. Ennusteiden mukaan rakentaminen elpyisi merkittävästi vasta vuoden 2011 kesän jälkeen. Korjausavustuksen vuositason tulisi asettua noin 100 miljoonaan euroon, jonka työllisyysvaikutukset ovat noin 15 000-17 000 miestyövuotta.