Puolentoista vuoden työ voi valua hukkaan
Työtaisteluja koskevaa lainsäädäntöä sekä lakkosakkojen tasoja pohtineelta työryhmältä uhkaavat keinot loppua kesken. Työryhmän seuraava kokous on tiistaina 8. kesäkuuta.
Kokousta pidetään jatkon kannalta ratkaisevana.
– Tämä kokous voi olla ratkaiseva. Tämä voi myös mennä kiville niin, että koko homma jää tähän. Tässä on ihan järkeviäkin asioita ollut esillä, joita olisi tarkoitus selvittää jatkotyössä, Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n edunvalvontajohtaja Markku Salomaa kertoo.
Työryhmä on ”kaksikantainen” eli siinä ovat istuneet palkansaajakeskusjärjestöjen sekä työnantajajärjestöjen edustajat.
Alun perin valmista piti tulla jo viime vuonna, mutta määräaikaa jatkettiin juhannukseen. Ryhmä on pohtinut lakkoasioita puolitoista vuotta ja pitänyt yhteensä 15 kokousta.
Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) kanta työryhmässä on ollut, että työriitoja koskeva lainsäädäntö pitää laittaa kolmikantaiseen remonttiin. EK:n mielestä kaksikantaisesti homma ei luonnistu.
EK on moittinut etenkin lakkosakkojen matalaa tasoa. Sen mielestä lakkosakot ovat nykyisin vain symbolisia, eivätkä nosta kynnystä laittoman lakon aloittamiselle.
Palkansaajapuoli yhtenäisenä
Salomaan mukaan kaikki kolme palkansaajakeskusjärjestöä ovat viime viikkoina tehneet omissa hallituksissaan linjaukset tiistain kokousta varten. Tarkoituksen on, että palkansaajakeskusjärjestöt esiintyvät tiistain kokouksessa yhtenäisinä.
Palkansaajaosapuoli ja etenkin SAK ovat toistuvasti korostaneet kevään aikana, että lakko-oikeudesta tai lakkosakkojen tasoista ei neuvotella. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly toi kantansa viimeksi esiin SAK:n valtuuston kokouksessa toukokuun puolivälissä.
Lyly huomautti tuolloin, että valtaosa laittomista lakoista on niin sanottuja surulakkoja, jotka liittyvät joko tuotannon supistuksiin tai tuotantolaitosten sulkemisiin. Lylyn mielestä työmarkkinoiden todelliset ongelmat ovat muualla kuin lakkosakoissa tai työtaistelujen lukumäärissä.
Juupas–eipäs
EK:n mielestä Suomessa on paljon lakkoja. Työnantajajärjestö on toistuvasti huomauttanut, että Suomessa lakkoillaan enemmän kuin Ruotsissa.
Ruotsin sovittelijantoimiston keräämien tilastojen mukaan maassa oli viime vuonna kolme laillista ja kolme laitonta lakkoa. Työpäiviä lakoissa menetettiin yhteensä 1 500.
Elinkeinoelämän keskusliiton jäsenkyselyn mukaan tämän vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä Suomessa työtaisteluissa menetettiin noin 68 500 työpäivää, kun vastaava luku vuonna 2009 oli 15 137.
EK huomauttaa, että työtaistelujen lisääntymistä ei selitä syksystä 2009 kevääseen 2010 käynnissä ollut liittokierros. EK:n mukaan työehtosopimustilanne selittää vain kolmasosan vuoden 2010 ensimmäisen neljänneksen työtaisteluista.