STTK:lainen Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer selvitti toukokuussa ammattiosastoiltaan kesän sijaisuustilannetta sekä säästötoimia sosiaali- ja terveydenhuollossa. Kyselyn mukaan erityisesti lyhyisiin sijaisuuksiin ei palkata henkilöstöä lainkaan tai palkataan rajoitetummin kuin ennen.
Pidempien kesälomitusten osalta ongelmaksi nousee pätevän henkilöstön saaminen. Päteviä sijaisia ei ole kaikkialla saatavilla lainkaan. Tilanne on vaikein vanhustenhuollossa. Vastauksista käy ilmi, että työnantajien säästöt syntyvät tänä vuonna myös lomautuksin ja yhä useammin ”vapaaehtoisten” palkattomien säästövapaiden muodossa. Säästöt näkyvät myös siten, ettei määräaikaisia työsopimuksia uusita edellisten päättyessä (neljännes kyselyyn vastanneista).
Lähes 60 prosenttia kyselyyn vastanneista totesi, että lyhyiden sairauslomien, koulutusten ja vapaiden osalta sijaisia palkataan entistä harvemmin tai ei ollenkaan. Sijaismäärärahoja on useissa paikoissa vähennetty ja tämä näkyy erityisesti työssä jaksamisessa.
Jo ennestään tiukalla henkilöstömäärällä toimivalla hoitoalalla säästöt aiheuttavat kohtuuttomia paineita vakituiselle hoitohenkilöstölle, joiden kesäapuna on pahimmassa tapauksessa vain kouluttamatonta henkilöstöä. Vanhustenhuollossa kouluttamattomia kesäsijaisia on noin viidesosa.
Pula sijaisista
Vastaajista lähes 75 % ilmoitti, että hoitoalalla on pula sijaisista. Yli puolet kyselyyn vastanneista katsoo, että pätevien lähi- ja perushoitajien sijaisten saaminen on vaikeutunut viime aikoina.
Lähihoitajaopiskelijoiden on kyselyn mukaan hieman hankalampaa saada kesätöitä tänä kesänä kuin aiemmin. SuPer haastaakin työnantajat palkkaamaan lähi- ja perushoitajien kesäsijaisiksi vastaavan koulutuksen saaneita.
Kyselyn mukaan lomautukset ovat lisääntyneet noin kahdella prosentilla viime vuotuisesta. Vastauksista käy ilmi, että tänä vuonna noin 8 % superilaisista on lomautettu tai on lomautusuhan alla. SuPer on aktiivisesti vaikuttanut hoitohenkilöstön lomautusten rajoittamiseksi.
Säästövapaat trendinä
Palkattomat säästövapaat ovat vastausten perusteella tämän vuoden trendi-ilmiö, erityisesti kuntasektorilla. Säästövapaat koostuvat mm. mallista, jossa työntekijät ottavat viikon palkatonta vapaata, mutta menettävät 7 päivän sijaan 5 päivän palkan. Edellytyksenä tässä niin sanotussa ”porkkanamallissa” on, että säästövapailla olevien tilalle ei oteta sijaisia. Jos vapaaehtoisia säästäjiä ei saada riittävästi, ovat uhkana lomautukset.
Kyselyyn vastanneiden mukaan (yli 60 %) lähi- ja perushoitajien ja sairaanhoitajien osalta henkilöstövajausta on vähintään jossakin määrin.
Tulokset ilmenevät Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin tekemästä kyselystä, johon vastasi noin 150 ammattiosastoa kunta- ja yksityiseltä sektorilta. Vastaajat edustavat lähi- ja perushoitajia ja muita hoitoalan toisen asteen tutkinnon suorittaneita.
SuPeriin kuuluu yli 75 000 lähi- ja perushoitajaa, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.