Tehyn ja Kunnallisen työmarkkinalaitoksen sopimuskiista ratkesi perjantaina, kun osapuolet hyväksyivät valtakunnansovittelija Esa Lonkan sovintoesityksen. Tehyn kymmeneen kaupunkiin ja sairaanhoitopiiriin julistama ylityö- ja vuoronvaihtokielto päättyy välittömästi.
Sovintoesityksen mukaan tehyläisiin noudatetaan tekstien osalta työrauhavelvoittein 31.12.2011 asti kulloinkin voimassa olevan kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen määräyksiä. Tehyläisten palkoista on sovittu vuoden 2011 loppuun jo aiemmin vuoden 2007 Tehy-sopimuksessa. Sovintoesitys varmistaa myös Tehyn aseman muun muassa luottamusmiesjärjestelmän sekä työryhmiin osallistumisen osalta.
– Sovintoesitys täytti asetetut tavoitteet ja valtuustomme hyväksyi sen yksimielisesti. Sovintoesitys turvaa Tehyn oikeuden sopia jäsentensä asioista ja rauhoittaa tilanteen ensi vuoden loppuun. Ratkaisu myös päättää työtaistelutoimet muutoinkin haasteellisena kesäaikana terveydenhuollossa, toteaa Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola (kok.).
– On järkevää, että tekstikysymyksistä sovittiin nyt samantyyppisellä logiikalla ja sopimuskauden pituudella kuin Tehy-sopimuksen voimassaolevista palkkapykälistä on jo sovittu. Lisäksi olemme sitoutuneet sovintoesityksessä edistämään kunta-alan sopimusjärjestelmän uudistamistyötä sopimuskauden aikana, mille myös Tehyssä nähdään selvä tarve.
Ei omaa sopimusta
Työnantajia edustavalle Kunnalliselle työmarkkinalaitokselle oli tärkeää taata sovintoehdotuksella se, että palvelussuhteen ehdot ovat sopimustekstien osalta samat kaikilla KVTES:n soveltamisalalla työskentelevillä riippumatta järjestäytymisestä.
Sovintoehdotus sisältää määräykset lisäksi muun muassa luottamusmiesjärjestelmästä ja neuvottelumenettelyistä sekä sopimustyöryhmistä. Sovintoehdotus ei ole kuntatyönantajan mukaan terveydenhuoltoalan alakohtainen sopimus.
KT korostaa sitä, että Tehy sitoutuu sovintoesityksessä edistämään kunta-alan ammattijärjestöjen neuvottelusuhteita siinä tavoitteessa, että Tehy on mukana kunta-alan pääsopimuksessa joko osana jo olemassa olevia tai osana mahdollisia uusia muodostettavia pääsopijajärjestöjä.