Keskusta käynnisti kamppailun suuriman puolueen aseman säilyttämisestä puoluekokouksessaan viime viikonloppuna Lahdessa uuden puheenjohtajan Mari Kiviniemen johdolla.
Linjapuheessaan Kiviniemi myönsi kuluneiden kahden vuoden olleen keskustalle ikävää aikaa viitaten vaalirahasotkuihin, joiden myrskynsilmässä keskusta on ollut.
– Nyt tälle on laitettu piste. Me puhdistamme pöydän, Kiviniemi julisti.
Kiviniemi varoitti keskustajoukkoja kokoomuksen ja sosialidemokraattien sinipunayhteistyöstä, jonka pohjaa hän on nähnyt rakennetun jo jonkin aikaa. Vain suurimman puolueen valtakirja ensi kevään valeissa takaa keskustalle jatkon hallituksessa, Kiviniemi evästi.
Hän vakuutti sitoutuneensa jatkamaan keväällä aloitettua kolmikantaista työllisyyden ja kestävän talouskasvun ohjelman valmistelua. Hän odottaa siltä myös konkreettisia tuloksia.
Kolmikantaisen valmisteluntyön pohjalta Kivinimi lupasi kutsua elokuussa koolle laajasti yhteiskunnan eri tahot etsimään keinoja laman vaurioista selviämiseksi. Kutsun saa myös parlamentaarinen oppositio, jonka yhteistyövetoomukset väistyvä pääministeri Matti Vanhanen ja myös valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) ovat toistuvasti torjuneet.
Uusi alku
Keskusta haki Lahden puoluekokouksesta uutta alkua. Tehtävänä oli yhdistää eripurainen, kielteisessä julkisuudessa rypevä puolue ja johtaa se alenevan kannatuksen kierteestä vaalivoittoon kymmenen kuukauden kuluttua järjestettävissä eduskuntavaaleissa.
Aika näyttää kuinka tavoitteessa onnistuttiin. Puolueväen uudistumistahdon merkiksi puolueen kasvot muuttuivat lähes täysin.
Uusiin ja kokemattomiin käsiin puoletta ei kuitenkaan luovutettu. Puheenjohtajaksi valittu kunta- ja hallintoministeri Mari Kiviniemi, 41, on liittynyt puolueeseen 24 vuotta sitten. Helsingissä vuodesta 1988 asunut töölöläinen on toiminut monissa puolueen ja kansanvallan luottamustehtävissä.
Kiviniemestä tehdään Suomen toinen naispääministeri parin viikon kuluttua, kun Vanhanen jättää paikkansa.
Puoluesihteerivaalin ylivoimaisesti voittanut Suomenmaa-lehden päätoimittaja Timo Laaninen, 56, on kokenut puolueen soturi. Hän on toiminut kolmen keskustalaisen pääministerin, Esko Ahon, Anneli Jäätteenmäen ja Matti Vanhasen, avustajana ja oikeana kätenä.
Uudistushaluja
Kokousväen uudistushalusta kertoi sekin, että varapuheenjohtajistossa säilytti paikkansa vain keskustan nuorisojärjestön entinen johtaja, eduskunnan nuorin kansanedustaja Tuomo Puumala, 28.
Eniten ääniä sai puheenjohtajataistossa neljännelle sijalle jäänyt Timo Kaunisto,47.
Kolmannen varapuheenjohtajan paikan vei nuori sosiaali- ja terveysministerin erityisavustaja Annika Saarikko,26, joka piti vaalitulosta keskustanuorten voittona.
Kaikki kolme varapuheenjohtajaa kuuluvat liberaaliin siipeen, ns. citykepulaisiin. Keskustan vahva tukialue Pohjois-Suomi jäi kokonaan ilman edustajaa puoluejohdossa, kun peruskeskustalaisena aluepoliitikkona eduskunnassa esiintyvä Antti Rantakangas putosi varapuheenjohtajistosta.
Kaikki kolme varapuheenjohtajaa vastustavat ydinvoiman lisärakentamista. Heidän kantansa kuitenkin hävisi kirkkaasti puoluekokouksen koeäänestyksessä.