Eduskunta aloittaa tiistaina ydinvoiman lisärakentamisen päätöskäsittelyn täysitunnossa.
Hallitus teki periaatepäätöksen kahden uuden ydinvoimayksikön ja ydinjätteen loppusijoituslaitoksen rakentamisesta 6. toukokuuta. Sen jälkeen periaatepäätöstä on käsitellyt asiasta mietinnön antanut talousvaliokunta sekä sille lausunnon antaneet ympäristövaliokunta, hallintovaliokunta, maa- ja metsätalousvaliokunta, sosiaali- ja terveysvaliokunta, tulevaisuusvaliokunta sekä työelämä- ja tasa-arvovaliokunta.
Hallitus esittää ydinvoimalalupia Teollisuuden Voimalle ja Fennovoimalle. Ydinjätelaitoslupa menisi Posivalle.
Eduskunta tekee päätökset periaatepäätösten hyväksymisestä tai hylkäämisestä torstaina 1. heinäkuuta pidettävässä täysistunnossa. Jokaisesta luvasta äänestetään erikseen.
Jos Teollisuuden Voiman lupa hylätään, raukeaa myös Posivan saama myönteinen periaatepäätös.
Lobbaus jatkuu
Asian täysistuntokeskustelu alkaa tiistaina ryhmäpuheenvuoroilla ja jatkuu koko keskiviikon. Torstaina kello kymmenen alkavat äänestykset.
Ennakkokyselyjen perusteella näyttää siltä, että vain kokoomus pysyy kokonaisuudessaan ydinvoiman takana ja vihreät sitä vastaan. Vasemmistoliiton ryhmästä Matti Kangas on ilmoittanut äänestävänsä ydinvoiman puolesta.
Lobbaus erityisesti lupia vastaan jatkuu viime hetkiin asti. Puoltajat ovat viime viikot olleet huomiota herättävän hiljaa.
Ympäristöjärjestö Greenpeacelta tulee ydinvoiman lisärakentamisen vastaisia tiedotteita ja selvityksiä ja kansainvälinen Nuclear Heritage Network -verkosto vetoaa kansanedustajiin lisärakentamista vastaan.
Tiistaina usean ympäristöjärjestön ja kansanedustaja Pentti Tiusasen (vas.) järjestämä tilaisuus tuo eduskunnan Pikkuparlamentin kansalaisinfoon Suomen Itämeri-ydinvoimatiedotuskiertueen.
Yleisölle avoimessa lehdistötilaisuudessa joukko Itämeren maista tulevia asiantuntijoita vetoaa ydinvoimaa vastaan ja ilmaisee huolensa ydinjätteen loppusijoituksesta. Mukana ovat Andrey Ozharovskiy Venäjältä, Falk Beyer Saksasta, Jason Marshall Iso-Britanniasta, Tanya Novikova Valko-Venäjältä, Tapio Solala Suomesta ja Birgitta Norrvik Ahvenanmaalta. Englanninkielinen tilaisuus on kello 12.
Mieltä osoittamaan
Kiertue tiedottaa 13 kaupungissa ydinvoiman riskeistä Itämerelle, joka on tutkimustulosten mukaan on maailman radioaktiivisin merialue.
Heinäkuun 1. päivänä eli äänestyspäivänä mielenosoittajat kerääntyvät eduskuntatalolle kello 8.30. Myös istuntosalin lehterit on tarkoitus täyttää. Äänestä ydinvoima historiaan -kampanja, jonka takana on muun muassa joukko ympäristöjärjestöjä.
Kaikkia täysistuntoja voi seurata suorina verkkolähetyksinä osoitteessa www.eduskunta.fi/verkkolahetys.