Tekniikka on jo olemassa, mielikuvat jarruttavat
Maailmalla puhtaan veden varannot sekä järvissä, joissa että pohjavesissä ovat hupenemaan päin. Veden epätasainen jakautuminen maantieteellisesti aiheuttaa ongelmia, samoin ilmastonmuutos.
Yksi vastaus vedenkäytön haasteisiin on jäteveden uudelleenkäyttäminen. Jätevettä kierrätetään jo monilla paljon vettä vaativilla teollisuudenaloilla, kuten paperiteollisuudessa ja maataloudessa. Sen käyttö juomavetenä ei kuitenkaan ole vielä yleistä.
Esimerkiksi Singaporessa kierrätetään nykyään puhdistuksen jälkeen noin 15 prosenttia kunnallisesta jätevedestä.
– Vaikka vesi on täysin juomakelpoista, vettä ei kierrätetä tällä hetkellä juomavesiverkkoon, vaan käytetään teollisuuden tarpeisiin, Kemiran T&K ja teknologia-johtaja Kaj Jansson kertoo.
Jäteveden kierrättäminen juomavedeksi olisi Janssonin mukaan kuitenkin vastaus maailman vesipulaan.
– Esimerkiksi Singaporessa tavoitteena on, että vuonna 2020 vedestä 40 prosenttia on kierrätettyä.
Jätevedestä saa puhdasta
Ajatus jäteveden juomisesta saa monessa aikaan puistatuksia. Janssonin mukaan käsitelty jätevesi on kuitenkin puhtaampaa kuin monet luonnonvedet.
– Kierrätetty jätevesi valmistetaan käänteisosmoosilla, joka poistaa kaikki epäpuhtaudet, joita luonnonvesistä löytyy.
Janssonin mukaan juomaveden teko kunnallisesta jätevedestä on lähinnä mielikuviin liittyvä haaste.
– Tekniikka on jo olemassa, vaikkakin käsittelykustannukset ovat huomattavasti korkeammat kuin puhtaasta järvi- tai jokivedestä valmistaminen.
Hänen mukaansa erityisesti teollisuus painii sen kanssa, että veden maku muuttuu.
– Jätevedestä valmistettu vesi ei maistu millekään, se on tavallaan ylipuhdasta, Jansson kertoo.
Jäteveden uusiokäyttö juomavedeksi olisi halvempaa kuin suolan poistaminen merivedestä, jota käytetään nyt paljon maailmanlaajuisesti, erityisesti Australiassa, Singaporessa, Kiinassa ja Pohjois-Afrikassa.
– Tehokkaampi vedenkäsittely riippuu siitä, miten puhdasta vettä saamme hienompiin vaiheisiin kuten esimerkiksi suolanpoistoon.
Suomessa on tällä hetkellä hyvät vesivarannot eikä Jansson usko, että Suomessa tullaan tekemään juomavettä jätevedestä.
– Siihen ei varmaankaan suoranaisesti tule tarvetta, koska meillä on käytettävissä huikeat määrät vettä per henkilö. Mutta epäsuorasti moni juo jo tänään ylempänä vesistössä olevan yhteisön puhdistettuja vesiä.
Jätevettä voidaan hyödyntää myös energian lähteenä. Janssonin mukaan tapetilla on nyt biokaasun valmistaminen biomassasta, puhdistamoiden lietteistä ja jätevesistä. Syntyvää energiaa voidaan käyttää lämmön valmistukseen tai osana sähkön tuotannossa.
– Entisistä jäteveden puhdistamoista tulee energian yksiköitä, joista saadaan enemmän energiaa ulos kuin ne kuluttavat, Jansson kertoo.