Tänään tulee voimaan laki yhteistoiminta-asiamiehestä, ja työpaikan yhteistoimintaa koskevien lakien valvonta siirtyy työ- ja elinkeinoministeriöltä riippumattomalle asiamiehelle. Asiamiestä ei kuitenkaan ole vielä valittu.
Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Tarja Krögerin mukaan tavoitteena on, että nimitys tehdään ensi viikolla. Virkaan oli kaikkiaan 11 hakijaa.
– Valinta on venynyt sen verran, että työnsä yhteistoiminta-asiamies aloittaa 1. syyskuuta.
Viideksi vuodeksi kerrallaan valittavan asiamiehen tehtävänä on valvoa, miten yt-laki toimii ja miten sitä noudatetaan. Valvonta eriytetään työ- ja elinkeinoministeriön muusta toiminnasta kuten lakien valmistelusta. Asiamiehen tehtäväksi tulee myös henkilöstörahastojen valvonta ja niitä koskevien rekisterien ylläpitäminen.
Yhteistoimintalain piirissä on noin 8000 yritystä ja runsaat 800 000 työntekijää.
– Koska työpaikkoja on paljon ja meillä on vain yksi asiamies, yritysten tarkastaminen määrävuosittain ei luonnollisestikaan ole mahdollista, Kröger kertoo.
Pehmeät keinot ovat tehokkaampia
Asiamies antaa neuvoja asiakasaloitteisesti, pyydettäessä ja tarvittaessa sekä työntekijöille että yrittäjille. Krögerin mukaan asiamies pyrkii positiivisella tavalla vaikuttamaan siihen, että lakia noudatetaan oikein.
– Pehmeät keinot ovat pääosassa. Niiden vaikuttavuus on todennäköisesti laaja-alaisempaa kuin yksittäistapauksiin liittyvien kovempien keinojen.
Yhteistoiminta-asiamiehellä on valtuudet antaa työantajalle kirjallinen kehotus lainvastaisen toiminnan korjaamiseksi. Hän voi myös viedä asian esitutkintaan, mikäli epäilee, että rikkomuksesta voi koitua rikosoikeudellisia seurauksia. Jos työnantaja ei noudata säännöksiä, asiamies voi vaatia tuomioistuimelta, että se asettaa työnantajalle uhkasakon.
Asiamiehen viran perustaminen ei Krögerin mukaan tarkoita, että työntekijöiden ja työnantajien suhteet olisivat huonommalla tolalla.
– Kysymys ei suoranaisesti ole siitä. Yt-neuvottelujen määrään on pikemminkin vaikuttanut heikko taloudellinen tilanne, niitä on jouduttu käymään työvoiman vähentämistarpeista. Myös uuden yhteistoimintalain tuleminen voimaan kolme vuotta sitten on nostanut yhteistoiminta-asioita esille.
Viime kädessä lain valvonta on edelleen tuomioistuimen tehtävä. Yhteistoiminta-asiamies antaa asiantuntijalausuntoja lain tulkinnasta, sitova kannanotto tulee tuomioistuimelta.