Vasemmiston espoolainen kansanedustaja Kari Uotila äänestää ydinvoiman lisärakentamisen puolesta torstaina, kun eduskunta päättää hallituksen esittämistä ydinvoimalaluvista. Uotila kertoi asiasta keskiviikkona Kansan Uutisille.
Uotilan lisäksi ydinvoiman puolella vasemmiston kansanedustajista on ilmoittanut olevansa jyväskyläläinen Matti Kangas. Ryhmän muut 15 kansanedustajaa äänestänevät ydinvoiman lisärakentamista vastaan.
Vasemmisto vahvisti viimeksi toissa viikonloppuna puoluekokouksessaan Jyväskylässä ydinvoimavastaisen linjansa.
Ei ydinvoiman mannekiiniksi
Uotila ei ole kertonut aiemmin, kuinka aikoo toimia äänestyksessä. Hän sanoo päättäneensä vetää matalaa profiilia asiassa kunnioittaakseen puolueen ja eduskuntaryhmän enemmistön selkeän ydinvoimakielteistä kantaa.
– En ole halunnut profiloitua tässä asiassa vastavoimaksi puolueen sisällä ja olen kieltäytynyt haastatteluista ja esiintymisistä toisin kuin viimeksi, jolloin olin aktiivinen ja esiinnyin muun muassa tv-tenteissä ydinvoiman puolesta.
Uotila oli ydinvoiman kannalla myös 2002, kun eduskunta äänesti siitä viimeksi.
Huono pitkällä aikavälillä
Uotila toteaa, ettei pidä ydinvoimaa hyvänä eettisenä ratkaisuna pitkällä aikavälillä, mutta ei näe, että tällä hetkellä lisärakentamisesta voitaisiin luopua. Hän perustelee kantaansa ympäristösyillä: sähkön tuonnin korvaamisella ja fossiilisista polttoaineista eroon pääsemisellä. Hänestä on lisäksi syytä turvata se, että sähkön tuotanto vastaa sen tarvetta.
– Ja vaikka teknologia ja teollisuuden rakenne muuttuvat, metalli-ihmisenä haluan, että niin Rautaruukki kuin Tornion terästehdas pyörii.
Häntä pelottaa rahantarve, jonka uusiutuvan energian kehittäminen vaatii.
– Ne rahat ovat tarpeen, kun kestävyysvajeessa kamppaillaan palvelujen ja perusturvan puolesta, hän sanoo.
Hän arvioi lisäksi, että keskusta haluaa niin sanotusta risupaketista ja puun energiakäytöstä uuden maataloustukimuodon maaseudulle ja maatalouteen.
Kolme päätöstä
Eduskunta on keskustellut ydinvoimasta tiistain ja keskiviikon. Se äänestää torstaina kello 10 jälkeen asiasta. Ensin äänestetään periaatepäätöksestä Teollisuuden Voiman ydinvoimalayksikön rakentamiseksi, sitten periaatepäätöksestä Posivan ydinjätelaitoksen laajentamiseksi ja lopuksi Fennovoiman ydinvoimalayksikön rakentamiseksi.
Vaikka kyseessä nyt on hallituksen periaatepäätös, asia ei näillä näkymin enää palaa eduskuntaan vaan siirtyy valtioneuvoston eli hallituksen päätettäväksi esimerkiksi rakennuslupien osalta.
Erilaisten kyselyjen perusteella on arvioitu, että kumpikin ydinvoimala menee läpi.
Ydinvoima voittanee
Ainoa yksimielinen eduskuntaryhmä on vihreät, joka äänestää ydinvoimaa vastaan. Vastaan äänestää myös vasemmistoliiton 17 kansanedustajasta 15. Perussuomalaisista näyttää äänestävän heidän mukanaan ainakin kolme, ehkä jopa kaikki viisi. Voi kuitenkin olla, että osa äänestää yhden ydinvoimalan puolesta. Ruotsalaisen eduskuntaryhmän kymmenestä edustajasta neljä äänestänee ydinvoimaa vastaan.
Suurista ryhmistä kokoomus on yhtenäisin. Sen 51 kansanedustajasta arvioidaan vain yhden äänestävän ydinvoimaa vastaan. Se olisi Merikukka Forsius. Päähallituspuolue keskustan 51 kansanedustajasta hallituksen peräaatepäätöstä vastustanee kahdeksan.
SDP:n kohdalla arviot heittelevät. 45 edustajasta on arvioitu kahden ydinvoimalan puolesta äänestävän puolet. Yhden ydinvoimalan kannalla on ilmoittanut olevansa ainakin Merja Kuusisto. Muitakin ilmaantunee.
Samalla linjalla Kuusiston kanssa on kristillisdemokraattien Toimi Kankaanniemi. Kristillisdemokraattien seitsemän hengen ryhmästä kolme äänestänee vastaan.