Eri puolilla Suomea sijaitsevien seurakuntien hautausmaat ovat rauhallisia ja vehreitä keitaita, joissa ajan kulku menettää merkityksensä.
Hautakivet voivat kertoa kävijälle perheen, suvun tai paikkakunnan historiaa. Sankarihaudat hiljentävät koko kansakunnan sotahistorian äärelle.
Haudoilla onkin kulttuurihistoriallinen merkitys. Hautausmaat kertovat tarinoita ihmisistä, elämänkaaresta ja kulttuurista. Erityisesti monet matkailijat ovat olleet kiinnostuneita tunnettujen ihmisten hautapaikoista.
Hautausmailla sijaitsevat kuuluisien ihmisten viimeiset leposijat löytyvät usein kesäloman matkareittien tuntumasta, tiekirkkojen opaskylttejä seuraamalla.
Tiekirkot ovat luterilaisia ja ortodoksisia kirkkoja, jotka sijaitsevat pääteiden läheisyydessä. Ne ovat avoinna kesäkuun alusta elokuun loppuun.
Tunnettuja hautoja
Aleksis Kiven hauta löytyy Tuusulan vanhalta hautausmaalta, joka oli käytössä yhtäjaksoisesti 1640-1890. Myös Pekka Halosen hauta löytyy Tuusulasta, aivan vanhan kirkon kupeesta.
Elias Lönnrotin hautaobeliski taas kohoaa Sammatin hautausmaalla, haudalla vierailee vuosittain noin 18 000 ihmistä.
Kaarina Maununtytär (1150-1612) on ainoa Suomeen haudattu kuningatar, hänen hautansa on Turun tuomiokirkossa. Samaan paikkaan on haudattu myös monia muita mahtisukujen jäseniä, kuten Juho Kurki, Maunu ja Olavi Tavast ja Åke Tott.
Tunnettujen henkilöiden hautapaikkoja on koottu Viimeiset leposijat ja muistojen puistot -sivustolle
Jos kaipaa lähempää tutustumista hautoihin voi lähteä tiistaina, Eino Leinon päivänä (6.7.), opastetulle hautausmaakierrokselle Hietaniemen hautausmaalle. Lähtö tapahtuu kello 12 Hietaniemen Vanhan kappelin luota (vastapäätä Marian sairaalaa). Noin kahden tunnin kierros kulkee reittiä Vanha hautausmaa-Taiteilijakukkula-Uusi hautausmaa. Oppaana toimii pastori Seppo S. Kosonen.