Uuden Insinööriliiton puheenjohtajan Pertti Porokarin mukaan työnantajien otteet insinöörien edunvalvontaa kohtaan ovat koventuneet eri toimialoilla.
Jyväskylässä torstaina vierailleen Porokarin mukaan otteiden koveneminen on nähtävissä eri alojen sopimusneuvotteluissa, joissa työnantajapuoli haluaa joko heikentää nykyisiä ehtoja tai kieltäytyy keskustelemasta työelämän perusoikeuksista.
Paperiteollisuudessa insinöörit ja muut alan ylemmät toimihenkilöt ovat olleet ylityökiellossa syyskuun alusta lähtien, kun työnantaja ei suostu keskustelemaan muun muassa työaikapankista, jollainen muilla paperiteollisuuden henkilöstöryhmillä jo on käytössä.
Samat oikeudet kaikille
– Jäsenkuntamme ei vaadi sen enempää kuin mitä henkilöstöryhmät ovat jo saavuttaneet. Henkilöstön tasapuolisen kohtelun nimissä olisi tärkeää, että samat perusoikeudet kuuluisivat kaikille, Porokari sanoo.
Paperiteollisuudessa työskentelee lähes 1 200 insinööriä ja yhteensä noin 3 000 ylempää toimihenkilöä. Metsäteollisuuden ylempi toimihenkilö tekee Porokarin mukaan ylitöitä korvauksetta keskimäärin 223 euron edestä kuukaudessa.
– Jos ylityö- ja vapaa-aikana matkustamisen kielto ei riittävästi pure työnantajapuoleen, on harkittava kovempien painostustoimenpiteiden käyttöä. Näyttää pahasti siltä, että metsäteollisuus ajaa meidät konfliktiin, Porokari arvioi.
Otteet koventuneet eri aloilla
Työnantajien koventuneet otteet ovat Porokarin mukaan näkyneet jo pidemmän aikaa muillakin toimialoilla. Viime talvenahan kemian alalla työskentelevien insinöörien ja alan muiden ylempien toimihenkilöiden oli ryhdyttävä pistelakkoon, kun työnantajapuoli kieltäytyi neuvottelemasta työehtosopimuksesta.
– Hyvin pitänyt lakko tuotti kemian alan ylemmille toimihenkilöille ensimmäisen työehtosopimuksen, jota ei olisi syntynyt ilman onnistunutta työtaistelua.
Porokari tunnustautuu kuuluvansa ”tupon haikailijoihin”.
– Tuposta luopuminen oli suurta hulluutta. Kun ei olla keskitetyssä sopimuksessa, niin joku sopimus on jatkuvasti katkolla.
Paikallista sopimista Porokari ei näe liittonsa jäsenten kannalta ratkaisuna.
– Se edellyttäisi luottamusmiesjärjestelmää, jollaista meillä ei ole.