SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn (sd.) mielestä Suomessa ei varsinaisesti ole työvoimapulaa. Hänen mukaansa kyse on enemmänkin siitä, pystytäänkö työntekijöiden osaaminen pitämään ajan ja tehtävien vaatimalla tasalla koko työuran ajan ja kohtaavatko kysyntä ja tarjonta työmarkkinoilla parhaalla mahdollisella tavalla.
Suomen työvoima supistui 25 000 henkilöllä vuodesta 2008 vuoteen 2009. Vaikka lasku taittuu, se on edelleen tänä vuonna arvion mukaan 18 000 henkilöä ja ensi vuonna 5 000 henkilöä.
Lylyn mukaan Suomeen on saatavissa lisätyövoimaa paitsi parantamalla osaamista sekä työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaamista myös muun muassa pidentämällä työuria sekä huolehtimalla ulkomaalaisten henkilöiden paremmasta sopeuttamisesta suomalaiseen yhteiskuntaan ja työmarkkinoihin.
Hänen mukaansa yksi parhaista keinoista pidentää työuria on puuttua työkyvyttömyyden syihin. Työkyvyttömyyseläkkeelle siirrytään keskimäärin 52-vuotiaana.
Ulkomaalaisen työvoiman käyttö Suomessa ei Lylyn mukaan saa johtaa kaksien työmarkkinoiden syntymiseen.
– Tämän hetkisessä korkean työttömyyden tilanteessa olisi panostettava erityisesti jo Suomessa olevien ulkomaalaisten työllistämiseen. Näin siksikin, että maahanmuuttajien työttömyysprosentti on yli kaksinkertainen muuhun väestöön verrattuna.