Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä järjesti perjantaina 1. lokakuuta Helsingissä vasemmiston työelämäverkoston seminaarin, jossa keskusteltiin työelämään ja työpaikkoihin liittyvistä haasteista. Laajojen alustusten jälkeen järjestettiin keskustelu, jossa työpaikkojen edustajat kertoivat varsin kriittisiäkin käsityksiään puolueen linjavalinnoista.
Laajan alustuskierroksen aloitti Tilastokeskuksen yliaktuaari Olli Savela, joka pohti tuloerojen kasvamista viimeksi kuluneiden 20 vuoden aikana. Hänen mukaansa tuloerot Suomessa ovat nyt samalla tasolla kuin 1970-luvun alussa.
Savelan mukaan tuloerojen kasvu johtuu palkkatulojen osuuden pienentymisestä. Osinkoja maksetaan entistä enemmän, myyntivoitot ja optiot ovat kasvaneet osakekurssien nousun myötä. Lisäksi verotus on muutettu suurituloisia suosivaksi. Sosiaaliturvan varassa elämään joutuvien tulot ovat taas jääneet jälkeen ansiotuloista.
Erikoistutkija Pekka Sauramo puolestaan piti 15-vuotista palkkamalttia eräänä syynä siihen, että palkkojen osuus kansantulosta on laskenut. Hänen mukaansa suuri työttömyys on heikentänyt ammattiliittojen mahdollisuuksia palkkaneuvotteluissa. Suomessa näkyy myös maailmalla vallitseva yleinen linja, jonka mukaan ay-liikkeen neuvotteluasema on heikentynyt globalisaation myötä.
Kelan erikoistutkija Pertti Honkanen käsitteli suomalaista eläkepolitiikkaa. Hän pohti, onko Suomessa kerättyjen valtavien eläkerahastojen tarkoitus kansantaloudellinen vai eläkkeiden maksaminen. Hänen mukaansa rahastoista ainakin osaa pitäisi käyttää suurten ikäluokkien eläkemenojen rahoitukseen.
Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi selosti liiton tunnettua taistelua harmaata taloutta vastaan.
Vuotoa Soinin porukalle
Yleiskeskustelussa nousi esille Vasemmistoliiton vuotaminen Perussuomalaisiin. Vasemmistoliiton heikkona kohtana nähtiin muun muassa toimiminen eräiden työllistävien elinkeinojen lopettamisen puolesta sekä epäselvä maahanmuuttopolitiikka. Puheenjohtaja Paavo Arhinmäki muistutti, että puolue ei ole unohtanut duunareita, mutta viesti ei mene läpi mediassa. Esimerkiksi eduskunnan pöytäkirjojen mukaan Vasemmistoliitto on kaikkein aktiivisin puolue työelämän kysymyksissä.
Seminaarin osallistui viitisenkymmentä henkeä. Ammattiliittojen edustus on kuitenkin varsin vähäistä. Paikalla olleen SAK:n ekonomistin Erkki Laukkasen mukaan ay-liikkeen toimijoiden pitäisi osallistua aktiivisemmin tulevaisuuden vaihtoehtojen hahmottamiseen. Hänen mukaansa ne ovat aidosti poliittisia kysymyksiä ja tämä on tajuttu esimerkiksi Saksan, Tanskan ja Hollannin ammattiyhdistysliikkeissä.
Seminaarin koollekutsujana toiminut kansanedustaja Jyrki Yrttiaho tiivisti tilaisuuden annin siihen, että keskustelua tulee laajentaa eri alueilla ja tämä tehtävä kuuluu puolueelle.