SAK:n Varsinais-Suomen lauantaina 2. lokakuuta koolla ollut aluekokous vaatii kansallisia pelastustalkoita uusien tilausten saamiseksi ja tuhansien työpaikkojen säilyttämiseksi Turun telakalla.
Toistaiseksi viimeinen risteilijä valmistuu lähiviikkoina, eikä uusia tilauksia ole vielä saatu. Taantuman jälkeinen nousu on vähitellen alkamassa, mutta ylimenokauden ajaksi tarvitaan aluekokouksen mukaan toimia, joiden avulla telakat pidetään toimintakunnossa.
– Valtion tukien avulla varustamojen toiminnan kannattavuutta on selvästi parannettu. Vastavuoroisesti on syytä edellyttää, että varustamot tilaavat uusia laivoja suomalaisilta telakoilta. Toivoa sopii, että Viking Line osoittaa isänmaallista yhteiskuntavastuuta tilaamalla uuden aluksensa Turun telakalta.
– Valtion on pidettävä valmius laajaan tukipakettiin. On otettava käyttöön kaikki EU:n hyväksymät tuet, jotta suomalaisia telakoita ei aseteta muita maita huonompaan kilpailuasemaan.
– Valtio voi pitää yllä telakoiden toimintaa myös tilaamalla uusia aluksia ja aikaistamalla alustensa huoltoja ja korjauksia. Uuden monitoimimurtajan tilaamisesta pitäisi pikaisesti tehdä päätös.
– Valtion tulisi linjata omistajapolitiikkaansa siten, että sillä on tarvittaessa valmius lähteä telakkatoiminnan omistajaksi ja siten jatkossa pyrkiä turvaamaan laivanrakennuksen jatkuvuutta. Suomessa STX:n telakat ovat yksinomaan eteläkorealaisessa omistuksessa. Toisin on esimerkiksi Ranskassa, jossa valtio on osa-omistajana, muistutetaan aluekokouksen kannanotossa.
Muutosturvan toimittava
Työntekijöiden kannalta irtisanomistilanteissa on tärkeää, että muutosturva toimii. Muutosturva on ay-liikkeen ja erityisesti SAK:n ajama asia, jota on kehitetty viimeksi muun muassa sosiaalitupossa 2009, jolloin myös lomautetut pääsivät muutosturvan piiriin.
Muutosturvan tarkoituksena on parantaa työntekijöiden turvaa irtisanomistilanteissa ja pitkäkestoisissa lomautuksissa. Tavoitteena on auttaa työntekijöitä työllistymään mahdollisimman nopeasti uudelleen, helpottaa työnhakua, parantaa ammatillista osaamista ja lisätä mahdollisuuksia osallistua työllistymistä edistäviin toimiin, esimerkiksi koulutukseen.
– Osaavat työntekijät ja tehokas alihankintayritysten verkosto ovat osoittaneet pystyvänsä rakentamaan maailman moderneimpia laivoja Suomessa. Entistä energiatehokkaampien ja ympäristöystävällisempien laivojen rakentaminen on sitä osaamista, jonka varaan voidaan rakentaa tulevaisuutta myös jatkossa. Tätä osaamista ei saa menettää. Suomalaista meriteollisuutta ei saa ajaa alas, painottaa aluekokous kannanotossaan.