Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Merja Kyllönen on tehnyt lakialoitteen työmarkkinatuen tarveharkinnan poistamiseksi. Kyllösen mukaan aloite tähtää yhden vakavan köyhyysloukun purkamiseen, monimutkaisen järjestelmän selkeyttämiseen ja yksilön perusoikeuksien turvaamiseen.
Työmarkkinatuen tarveharkinta merkitsee sitä, että saajan ja hänen puolisonsa tai avopuolisonsa tulot pienentävät työttömän työmarkkinatukea. Esimerkiksi kuluvana vuonna lapsettoman hakijan työmarkkinatuki alkaa pienentyä, jos puolison tulot ovat yli 1 384 euroa kuukaudessa. Tarveharkinnan takia työmarkkinatukea ei makseta lainkaan, jos puolison kuukausitulot ennen veroja ylittävät 2 414 euroa.
Tarveharkinta pienentää noin 15 000 työttömän työmarkkinatukea ja poistaa sen kokonaan noin 5 000 työttömältä.
Puolison armoilla
– Puolison tuloihin sidottu tarveharkinta ei sovi yhteen työttömyysturvan yksilöllistä perusoikeutta turvaavan luonteen kanssa, Kyllönen perustelee aloitetta.
Hänen mukaansa tarveharkinta vaikuttaa kielteisesti parisuhteisiin.
– Kukapa muuttaisi yhteen, jos se pudottaisi omat tulot nollaan. Erityisesti naisilla on suurempi riski jäädä puolison armoille, jos he eivät heti löydä töitä opintojen tai kotiäitinä vietettyjen vuosien jälkeen.
Tarveharkinta koskettaa pääosin naisia, erityisesti nuoria tai lähellä eläkeikää olevia naisia. Mutta se riipaisee myös monen miehen kukkaroa, Kyllönen korostaa.