Kolmannes suomalaisista liikkuu terveytensä kannalta liian vähän, sanoo UKK-instituutin erikoistutkija Olavi Paronen. Hän puhui tiistaina työikäisten terveysliikunnasta Suomen liikunnan ja urheilun (SLU) Liiku työssä -seminaarissa Helsingissä.
Parosen mukaan syynä on aktiiviliikunnan väheneminen. Hän muistutti liikunnan tärkeydestä.
– Hyötyliikunta tuo kohtalaisen, terveysliikunta ja kuntoliikunta erinomaisen terveyden ja toimintakyvyn.
Parosen mukaan liikunta vähentää sairastumisvaaraa, ehkäisee lihomista ja kohentaa kestävyyttä.
– Myös unen laatu paranee, kun liikkuu.
Käveleminen aloittamien toisi säästöjä
Paronen ynnäsi seminaarissa myös vähäisen liikkumisen kustannuksia
– Elämäntapasairauksien kustannuksia on vaikea arvioida, mutta terveydenhuollon kustannuksia helpompi. Lihavuus maksaa 190 miljoonaa euroa vuodessa, liikkumattomuus 200–250 miljoonaa.
Parosen mukaan luvussa ovat suorat terveydenhuollon kustannukset. Epäsuoria kuluja tulee myös poissaoloista ja tuottavuuden menetyksistä.
– Tämä on aika paljon, jos sitä vertaa vaikkapa tupakointiin, joka maksaa 246 miljoonaa euroa vuodessa.
Liikuntaan patistanut Paronen viittasi norjalaistutkimukseen, jonka mukaan säännöllisen kävelemisen tai pyöräilyn aloittaminen säästäisi yhteiskunnalle 3 000–4 000 euroa jokaista aloittajaa kohden.
Jatkuva istuminen on vaarallista
Suomalaisista 16 prosenttia ei harrasta liikuntaa lainkaan ja 12 prosenttiakin vain verkkaisesti.
– Huolta pitäisi kantaa etenkin siitä 16 prosentista. Pitäisi huolehtia myös ikääntyvistä, jotka eivät juurikaan harrasta säännöllistä liikuntaa.
Paronen sanoo, että liiallinen istuminenkin vaarantaa terveyden.
– Kun töissä istutaan, työmatkalla istutaan autossa ja vapaa-ajallakin istutaan, esimerkiksi niska- ja hartiavaivat lisääntyvät.
Tuoreen tutkimuksen mukaan yli kuusi tuntia päivässä istuvan riski kuolla johonkin sairauteen lisääntyy.
– Edes liikunnalla ei voi kompensoida jatkuvaa päivittäistä istumista.
Yritysten tuet menevät jo harrastaville
Seminaarin avannut SLU:n puheenjohtaja Timo Simonen ihmetteli liikuntaan kannustavia puheita, kun ne kohdistuvat usein valmiiksi aktiivisiin.
– Perusolettamus tuntuu olevan, että kaikkihan haluavat harrastaa liikuntaa. Mutta ei se niin mene. Pitäisi kannustaa passiivisia.
Myös seminaarin järjestelyihin osallistuneen Event Brokersin toimitusjohtaja Jonce Flander valitteli, että yritysten liikuntatuet työntekijöille menevät jo aktiivisille liikkujille.
– Työnantajilla ei ole mitään käsitystä, miten tuet vaikuttavat. Ne eivät tee ennaltaehkäisevää työtä terveyden edistämiseksi, kun todelliset tuen tarvitsijat jäävät hämärän peittoon.