JHL edellyttää puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuoren mukaan, että julkisten palvelujen ulkoistaminen ei saa johtaa työehtojen ja -olojen heikkenemiseen.
– Tämän periaatteen ratkaisemisessa korkeimman oikeuden tuore päätös JHL:n ajamassa oikeusjutussa on erittäin merkittävä. Tuomion mukaan määräajaksi kilpailutuksen kautta saadut palvelusopimukset eivät ole perusteltu syy työsopimusten ketjuttamiselle, Santamäki-Vuori muistuttaa.
Tämä korkeimman oikeuden tuomio ja syksyllä käynnistynyt, määräaikaisten työsopimusten käyttöä tarkentava lainsäädäntöuudistus antavat Santamäki-Vuoren mielestä aiheen odottaa, että pätkätöiden toistuvaan käyttöön päästään puuttumaan aiempaa paremmin.
Santamäki-Vuoren mukaan ostopalveluita käytetään erityisen mittavasti yksityisissä sosiaalipalveluissa. Yritykset ja järjestöt tuottavat valtaosan esimerkiksi lasten ja nuorten laitospalveluista sekä palvelutalojen asumispalveluista.
JHL on päättänyt laittaa pätkätöiden käytön ostopalveluyrityksissä tarkkaan tutkintaan.
Santamäki-Vuori painottaa, että yksityisen sosiaalialan työehtosopimus mahdollistaa määräaikaisten käyttöä koskevien erimielisyysasioiden viemisen tarvittaessa työtuomioistuimen tutkittavaksi. Se on yleensä myös nopeampi ja halvempi oikeussuojakeino kuin alioikeusmenettely.
– Sen rinnalla, että pätkätöiden käyttöä suitsitaan kuriin, tärkeää on myös se, että työehtoja esimerkiksi vuosiloma-, sairaus- ja äitiysvapaan osalta yhdenvertaistetaan riippumatta työsuhteen muodosta.
Santamäki-Vuori puhui JHL:n pätkätyöseminaarissa Porissa.