Kansan Uutisten Viikkolehdessä perjantaina 8.10.
Peruskoulua uudistetaan syvien ristiriitojen vallassa. Opetus- ja kulttuuriministeriön keväällä valmistuneeseen mietintöön eriävän mielipiteen jättivät kaikki paitsi kokoomus ja RKP.
Viikkolehti kertoo, miten peruskoulu syntyi ja pohtii, mihin se on menossa. Vasemmistoliittoa sivistysvaliokunnassa edustavan Paavo Arhinmäen mielestä tuntijakoesityksessä on elementtejä, jotka murentavat kaikille yhteisen peruskoulun ideaa. Luokanopettaja Mikko Raunio Keravan Kurkelan koulusta pitää valinnaisuuden lisääntymistä sinänsä hyvänä, mutta kysyy, eriarvoistaako se pienten koulujen oppilaita.
Joka kymmenes suomalainen sairastuu mielen sairauteen, joka vaikuttaa myös heidän omaisiinsa. Näin sanoo omaisjärjestön puheenjohtaja, kansanedustaja Minna Sirnö. Riski omasta sairastumisesta on suuri, koska mielen sairaus on vieläkin kuin polttomerkki ja koska omaishoitajan asemaa on vaikea saada. Omaisten rakkautta käytetään väärin.
Viikkolehdessä myös lahtelaisen ”Leenan” epätoivoinen taistelu pojan saamiseksi pakkohoitoon.
Nokiaan sijoitetut rahat antoivat viime vuonna 5,3 prosentin tuoton, Appleen 29,2 prosenttia. Mutta miksi operoida monimutkaisten älypuhelimien parissa, kun huipputuoton saa betonielementtejä kasaamallakin, pohtii tämän viikon Tulosvaroitus.
Viikkolehdessä lisäksi sahojen lakon taustat, Kalasataman romanit ja Jyväskylän Politiikkakahvila.
Kulttuurisivuilla kerrotaan Kansallisteatterin uutuusnäytelmästä Globen uupuneet. Teatterimuseon Backstage-näyttelyssä katsotaan kulissien taakse.
Pakolaisleirin todellisuudesta kertoo toimittaja Annu Kekäläinen, jonka reportaasimatkoilta Keniassa sijaitsevaan Kakumaan syntyi Leiri-niminen kirja.
Anja Erämaja kirjoittaa, lausuu ja laulaa runojaan.
Ulkomaansivuilla tavataan muun muassa Gazan kauhujen todistajat, norjalaislääkärit Mads Gilbert ja Erik Fosse. He työskentelivät yhdessä palestiinalaiskollegoidensa kanssa Al Shifan sairaalassa Gazassa vuodenvaihteessa 2008–2009. Käynnissä oli Israelin kolmiviikkoinen hyökkäys, jonka uhreista 80–90 prosenttia oli siviilejä. Gilbert ja Fosse olivat hyökkäyksen ainoat länsimaiset silminnäkijät, koska Israel piti alueen uutispimennossa.
Nämä ja paljon muuta perjantain asiallisimmassa vaihtoehdossa.