VR-Radan ilmoitus yt-neuvottelujen aloittamiseksi koskien 350–400 henkilötyövuotta ei tullut yllätyksenä Rautatieläisten liiton puheenjohtajalle Vesa Maurialalle.
– Tämä on ollut ilmassa jo jonkin aikaa, koska VR-Rata on hävinnyt kunnossapitourakoita. Lisäksi julkinen kunnossapito- ja ratarahoitus on todella heikossa tilassa. Erilaiset yt-neuvottelut ovat VR:ssä arkipäivää, mutta kyllä tämä on iso paukku.
Maurialan mukaan Suomi on ratarahoituksen kehitysmaa. Aivan perusradanpidon määrärahassa on sadan miljoonan euron suuruinen vuosittainen aukko.
Perusradanpidon määrärahassa on sadan miljoonan euron vuosittainen aukko.
– Koko infrarahoitus on Suomessa tempoilevaa ja lyhytjännitteistä. Kyllä tässä ollaan ihan perustavaa laatua olevien kysymyksen kanssa tekemisissä.
VR alasajoon?
VR:n viimeaikainen kohtelu on näyttänyt siltä, että koko VR halutaan tavalla tai toisella alas. Mauriala uskoo, että virkamieskunnassa ja Liikennevirastossa on tätä näkemystä olemassa.
– Poliittisia päätöksiä ei ole tehty ja toivottavasti ei seuraavallakaan hallituskaudella tehdä.
Rautatieläisten liitto on kritisoinut erityisesti liikenne- ja viestintäministeriön kilpailutusta pohtineen työryhmän loppuraporttia.
– Tämä virkamiestyöryhmä on kilpailun ideologisen lisäämisen nimissä halunnut monin tavoin heikentää VR:n asemaa. Se ehdotti, että VR lähtisi ulos pääkaupunkiseudun junakalustoyhtiöstä, joka avaisi tietysti uusia mahdollisuuksia kilpailulle. Työryhmä esitti, että VR avaisi kunnossapitoverkostonsa kilpailijalle.
– Tällaisia monia yrityksiä on ollut, mutta toistaiseksi ne ovat jääneet pääosin virkamiesselvityksiksi ja VR on jätetty toistaiseksi sinänsä rauhaan, sanoo Mauriala.