Viisi eduskuntapuoluetta ja kolme kansalaisjärjestöä vastasi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtajan Pekka Puskan syyskuussa päättyneeseen köyhyyshaasteeseen. Vastaukset osoittivat, että puolueiden välillä on suuriakin eroja.
Köyhyysteema on jatkuvasti ajankohtainen. Eduskuntavaalien lähestyessä arviolta 900 000 suomalaista elää syrjäytymisriskissä.
Haasteen ottivat eduskuntapuolueista vastaan kokoomus, Vasemmistoliitto, vihreät, Ruotsalainen kansanpuolue ja kristillisdemokraatit. Lisäksi vastasivat jotkut yksittäiset ihmiset. Haaste ja kaikki vastaukset ovat osoitteessa www.stopkoyhyys.fi .
Puskan mukaan köyhyys ja terveys ovat kiinteästi sidoksissa toisiinsa. Köyhyys lisää sairausriskejä ja sairastumiset lisäävät usein taloudellista ahdinkoa.
– Ilahduin, että puolueiden ja kansalaisjärjestöjen vastauksista löytyy paljon konkreettisia ehdotuksia köyhyyden ja syrjäytymisen torjumiseksi. Toivottavasti ne johtavat vilkkaaseen keskusteluun nyt eduskuntavaalien lähestyessä.
Köyhyys alas perustulolla vai veroalella?
Useimmilla puolueilla on perusturvaan liittyviä ehdotuksia. Eduskuntapuolueista vihreät ja Vasemmistoliitto korostavat yhtenäistä ja riittävää perusturvaa, joka tulisi sitoa ansiotason kehitykseen. Kokoomus puolestaan painottaa etuuksien kohdentamista niitä eniten tarvitseville ja sitä, että etuuksien saamiselle tulee olla hyväksyttävät syyt.
Vasemmistoliitto esittää tarveharkinnan poistamista. Vihreä liitto kannattaa perustuloa, jota se pitää työntekoon kannustavana. Kokoomusta huolestuttaa, että tukea annettaisiin niille, jotka eivät sitä tarvitse. Lisäksi se pitää perustuloa uhkana työn kannustavuudelle.
Vastauksissa on monia ehdotuksia, jotka tähtäävät eri elämänvaiheisiin liittyvän sosiaaliturvan parantamiseen. Ne koskevat muun muassa pienimpiä eläkkeitä, osasairauspäivärahaa, opintotukea ja lapsilisiä.
Verotuksessa puolueiden näkemykset eroavat suuresti. Kokoomus korostaa, että työn verotusta ei saa kiristää. Vasemmistoliiton mielestä tuloerot tulisi saada kuriin verotuksen avulla, ja verovarat olisi siirrettävä yksityispalvelujen tukemisesta julkiseen terveydenhuoltoon.
Tasa-arvoisten terveyspalvelujen toteuttaminen edellyttää monien mielestä monikanavaisen rahoitusjärjestelmän purkua sekä maksukattoa lääkekustannuksille ja asiakasmaksuille. Kristillisdemokraatit kiteyttävät ajatuksen, joka on luettavissa myös Vihreän liiton ja Vasemmistoliiton ehdotuksista: jokaisella suomalaisella tulee olla työterveyshuollon tasoinen perusterveydenhuolto.