Kansan Uutisten Viikkolehdessä perjantaina 15.10.
Lähes tasan kolme vuotta sitten kansainvälisen politiikan professorilta Heikki Patomäeltä ilmestyi kirja Uusliberalismi Suomessa. Siinä keskellä hulppeaa nousukautta hän ennusti 2010-luvun alkavan rajulla rahoitusmarkkinakriisistä käynnistyvällä lamalla.
Patomäki erehtyi vain talouskriisin ajankohdasta. Se alkoi vuosi hänen kirjansa ilmestymisen jälkeen.
Tämän viikon Viikkolehdessä Heikki Patomäki kertoo, mistä tietää kapitalismin kuplien puhkeavan toistuvasti ja vääjäämättä.
Viikkolehti liikkuu tällä viikolla Pohjois-Suomessa. Saamelaisalueella matkailu herättää ristiriitoja. Lemmenjoen lomamajat Oy:n toimitusjohtaja Margetta Jompan-Tiainen hieman hymähtää ajatukselle, että saamelaisuutta pitäisi museoida ja säilöä. Kaikki eivät suhtaudu yhtä vapaamielisesti asiaan. Tiukinta linjaa vetää saamelaiskulttuuria vaaliva Saamelaisneuvosto, jonka kovimmista kannanotoista parlamentaarisella pohjalla toimiva Saamelaiskäräjät on puolestaan sanoutunut irti.
Arviossa on myös niin sanottu Kainuun malli. Se olisi pitänyt jo vakinaistaa, sanoo Lapin yliopiston hallintotieteen professori Jari Stenvall.
Pohjoisen miehiä on käsikirjoittaja Heikki Vuentokin, muun muassa Lapin kullan kimalluksen kirjoittaja. Hän pohtii Viikkolehden haastattelussa muun muassa romaani- ja elokuvakäsikirjoittamisen eroja.
Kulttuurissa lisäksi tuoreet elokuvat sekä arvio KOM-teatterin Koneesta, jonka ensi-ilta oli keskiviikkona.
Mielipidesivuilla keskustellaan muun muassa kansanedustajien palkankorotuksesta ja harmaasta taloudesta.
Joustoturvaa, EU:n uutta työmarkkinamallia analysoi tohtori Erkki Laukkanen tämän viikon Horisontti-puheenvuorossa. Se tarkoittaa ”liiallisen” työsuhdeturvan heikentämistä, hän kirjoittaa.
Ulkomaansivuilla vieraillaan Grönlannissa, jonka mannerjäätikkö peittää lähes kokonaan. Nyt Grönlanti kuitenkin sulaa sellaista vauhtia, että jos kaikki vesi otettaisiin talteen, sillä turvattaisiin koko maailmalle juoma- ja käyttöveden tarve, kirjoittaa siellä elokuussa vieraillut Tuulikki Muller.
Lisäksi asiaa veroparatiiseista ja taas kerran mutkikkaista Lähi-idän rauhanneuvotteluista. Haastattelussa tapaamme Hiranya Joshin, nepalilaisen kommunistin.
Kolumnisteistamme Peter Lodenius toteaa, että sota tiedettä vastaan on kiihtymään päin. Pirjo Hämäläinen arvuuttelee, minkä alan miehiä oli kansandemokraattisen liikkeen varhainen vaikuttaja Matti Lehmonen. Pia Valkosen tajunnan räjäyttää degrowth. Ruurik Holm kysyy, tiedämmekö, mitä vasemmisto ajaa ja Milla Pyykkönen kysyy miehiltä, miksi ette aja asiaanne. Viitasen Vienon kolumnissa tulee Raamatulla päähän.
Perjantain asiallinen vaihtoehto on pian palveluksessanne.