Maahanmuuttajilla on suuri merkitys Suomen työllisyydessä ja työmarkkinoilla, koska valtaosa muuttajista on työikäisiä 16–64-vuotiaita, sanoo Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Pekka Myrskylä.
– Kansantalouden kannalta maahanmuutosta on kuitenkin hyötyä vasta sitten, kun maahanmuuttajat työllistyvät, Myrskylä toteaa Tilastokeskuksen Työelämän suurten muutosten vuosikymmenet -kirjassa.
– Työllistyminen vie yleensä vuosia maahantulon jälkeen. 1990-luvulla Suomeen muuttaneiden työllisyysaste on kuitenkin jo 50 prosenttia.
Maahanmuutto Suomeen alkoi laajassa mitassa vasta 1990-luvulla Neuvostoliiton hajottua. Nyt ulkomaalaisväestön vuotuinen kasvu Suomessa on jo suurempi kuin heidän määränsä oli vuonna 1980.
– Tällä hetkellä ulkomaalaisia asuu Suomessa 143 000.
Myrskylä arvioi, että jos kasvu jatkuu samalla vauhdilla, ulkomaalaisväestön määrä kaksinkertaistuu kymmenessä vuodessa.
Vaikka maahanmuuttajien väestöosuus on Suomessa yhä kansainvälisesti vertailtuna pieni, muodostavat he jo merkittävän osan väestöstä ainakin osassa maata.
– Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla alle 50-vuotiaista 12 prosenttia puhui äidinkielenään muuta kuin suomea tai ruotsia vuoden 2008 lopussa, kertoo erikoistutkija Matti Sarvimäki Kansantaloudellisessa aikakauskirjassa.
Muuttajista toivotaan apua työvoimapulaan
Viime vuosina maahanmuuttajista on toivottu apua uhkaavaan työvoimapulaan. Tulijoiden määrä onkin lisääntynyt vauhdilla, mutta ongelmaksi on muodostunut juuri työpaikan löytäminen. Myös heidän palkkansa ovat pienempiä.
Sarvimäen mukaan ajan mittaan muuttajien työllisyys ja tulot paranevat huomattavasti nopeammin kuin kantaväestön.
– Työllisyys ja tulot eivät näytä kuitenkaan saavuttavan paikallisten tasoa pitkälläkään tähtäimellä.
Pekka Myrskylän mukaan maahanmuuttajien pärjääminen suomalaisilla työmarkkinoilla riippuu myös siitä, mistä tulija saapuu.
– Ylivoimaisesti parhaiten työllistyvät virolaiset. Heidän työllisyysasteensa nousee yleensä jo maahanmuuttovuonna 66 prosenttiin, joka on korkeampi kuin monissa Suomen maakunnissa.
Toinen hyvin työllistyvä ryhmä ovat vanhoista EU-maista tulevat, joilla Myrskylän mukaan lienee sovittu työpaikka jo ennen muuttamista.