Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU aloittaa työtaistelutoimenpiteet tavoitteenaan turvata alan työehdot työehtosopimuksella ja torjua työehtojen heikennykset ennen kilpailun avautumista postialalla.
PAU:n julistama yli- ja lisätyökielto alkaa ensi yönä klo 00.00. Kielto koskettaa sanomalehtien varhaisjakelua lukuunottamatta kaikkia Itellan työtehtäviä.
Työtaistelujen piirissä on noin 22 000 Itellan ja Postin työntekijää. Ellei alan työehtoneuvotteluissa päästä sopuun, laajennetaan työtaistelutoimia aluksi Turun postikeskukseen marraskuun alussa ja myöhemmin muualle maahan.
Paussa katsotaan, että valmisteilla oleva postilaki vaikeuttaa neuvotteluja merkittävästi. Se on aiheuttamassa alalle rahoitusongelman, jonka maksajaksi ovat joutumassa alan työntekijät.
Linden yhdistämässä jakelut
Viestintäministeri Suvi Lindenin asettaman työryhmän postilakiesitys lähtee siitä, että postialalle luodaan EU-säädösten edellyttämä uusi rahoitusmalli.
Tällä hetkellä Itella Oyj rahoittaa kannattamatonta postialan toimintaa voitollisten alueiden tuotoilla noin 100–150 miljoonalla eurolla vuodessa. Kyseessä on merkittävä aluepoliittinen tulonsiirto. Tämä rahoitusmalli ei ole jatkossa mahdollinen, kun avautuvassa postipalveluiden kilpailussa uudet yritykset vievät voitollisten alueiden jakeluita.
Viestintäministeri Lindenin mukaan uusi rahoitusmalli luodaan ja otetaan käyttöön vasta, jos yleispalveluvelvoitteen haltijan eli Itellan taloudellinen kokonaistilanne sitä edellyttää.
PAU:n jäsenet suhtautuvat tähän liittyvään viestintäministerin ilmoitukseen sanomalehtien varhaisjakelun ja postin päiväjakelun yhdistämisestä erittäin kriittisesti. Lindenin mukaan nämä jakelut yhdistetään yöllä tapahtuvaksi yötyöksi, joka poistaa alan kustannuspaineita.
Jakeluverkkojen yhdistäminen ei olisi nykyistenkään työehtosopimusmääräysten vuoksi taloudellisesti kannattavaa, joten 22 000 työntekijän huolta tulevaisuudestaan pidetään ammattiliitossa täysin aiheellisena. Yhdistäminen myös vaikeuttaisi työehtosopimusneuvotteluja.
PAU:n valtuusto asetti tavoitteet
Sanomalehden varhaisjakelun ja perusjakelun yhdistämisen estämisen ja yötyön työehtosopimusmääräysten tiukentamisen lisäksi PAU tavoittelee muun muassa muutosturvan saamista osaksi työehtosopimusta tuotannollis-taloudellisissa irtisanomistilanteissa ja haluaa estää sellaisen alihankinnan ja vuokratyövoiman käytön, jolla työt viedään halvempaan työehtosopimukseen.
PAU pyrkii myös kokoaikaisten ja toistaiseksi voimassa olevien työsuhteiden turvaamiseen, osa-aikaisten työntekijöiden lisätyökorvauksen nostamiseen, jaettujen työvuorojen estämiseen ja jäsenistön ostovoiman turvaaviin palkankorotuksiin.
PAU:n liittovaltuusto oli tiistaina koolla Helsingissä käsittelemässä neuvottelutilannetta ja työtaistelutoimia.