Työmarkkinakeskusjärjestöjen valmistelutyö työrauhaa ja sopimustoimintaa koskevan lainsäädännön uudistamiseksi uhkaa venyä sovitusta aikataulusta.
Järjestöt allekirjoittivat kesäkuussa sitoumuksen, johon sisältyi yhteisymmärrys sopimus- ja työrauhajärjestelmän uudistamistarpeesta. Samalla sovittiin työ- ja elinkeinoministeriölle lakiuudistuksen pohjaksi tehtävästä toimeksiannosta, jonka piti olla valmis lokakuun lopussa.
STTK:n edunvalvontajohtajan Markku Salomaan mukaan asioista on käyty alustavia keskusteluja.
– Kun tässä on niin hankalista asioista kyse ja osapuolilla on hyvinkin vastakkaisia kantoja, tämä venynee marraskuulle, ennen kuin saamme homman jotenkin kasaan.
Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Eeva-Liisa Inkeroinen arvelee, että asioista löytyy sopu marraskuun parin ensimmäisen viikon aikana.
– Alkuperäinen aikataulumme oli paljon kunnianhimoisempi. Mutta ei minulla ole mitään syytä epäillä, etteikö tästä mitään tulisi.
Vaikeimmat asiat lainvalmisteluun
Inkeroisen mukaan asiat eivät ole venyneet näkemyserojen vuoksi, mutta hänkin myöntää, että työ ei ole ollut helppoa.
– Jokainen ymmärtää, että olemme työmarkkinajärjestöjen intressien ydinalueella. Pidän tosi hyvänä, että saimme aikaan yhteisen näkemyksen, että uudistuksia tarvitaan.
Inkeroinen toivoo, että kun lain kolmikantainen valmistelu alkaa, työ viedään päätökseen samassa hengessä.
– Siellä on varmasti erittäin vaikeita kysymyksiä ratkaistavaksi, mutta ne vain täytyy ratkaista.
Osapuolet puhuvat eri asiasta
UP-uutispalvelun tietojen mukaan järjestöillä on ollut hyvinkin erilaisia näkemyksiä keskusteluissaan.
Työnantajat ovat puhuneet mieluummin siitä, miten työrauha saadaan turvattua ja työtaistelut tai niiden uhat vältettyä.
Palkansaajapuoli on halunnut puhua enemmän siitä, miten tilanteet voitaisiin hoitaa jo ennen kuin joudutaan konfliktiin.
Myös työmarkkinajärjestöjen sitoumuksessa korostettiin, että työriitojen sovittelua ja sitä edeltävää neuvotteluprosessia kehitetään kiistojen sovinnollisen ratkaisemisen edistämiseksi.
Markku Salomaa puhuu painotuseroista.
– Tämä on sillä tavalla hankalaa, että koko ajan on mietittävä, miten vastapuolelle vaikeampi asia saataisiin eteenpäin.
Salomaa uskoo kuitenkin, että molemmissa asioissa löydetään ratkaisu, koska se on sekä työnantajien että palkansaajien etu.
– Meidän mielestämme ei hyödytä hoitaa puolikasta asiaa vaan kokonaisuus.