Viikon kysymys
Suomessa järjestetään 14. marraskuuta seurakuntavaalit, joissa valitaan kuntien kirkkovaltuustojen ja seurakuntaneuvostojen jäsenet. Kirkossa kiehahti viime viikolla, kun kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen ja arkkipiispa Kari Mäkinen kiistelivät julkisesti kirkon homokannoista.
Näkyykö kirkossa käytävä homokeskustelu seurakuntavaaleissa, kirkon tiedotuskeskuksen tutkija Kimmo Ketola?
– Vaikea sanoa tässä vaiheessa. Toivoisin, että se jollakin tavalla aktivoisi kirkon jäseniä vaaleihin.
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja ja arkkipiispa ovat kiistelleet julkisuudessa kirkon kannoista homoihin. Kai tämä jotenkin vaikuttaa seurakuntavaaleissakin?
– Se on yksi tapa vaikuttaa.
Homokeskustelu näkyi jo esimerkiksi arkkipiispan ja Helsingin piispan vaaleissa?
– Nämä kysymykset aktivoituvat yleensä päätöksentekoon liittyvissä tilanteissa.
Onko nyt valittavissa kirkkovaltuustoissa ja seurakuntaneuvostoissa mahdollisuus vaikuttaa kirkon homokantoihin?
– Pitkällä tähtäyksellä on. Mitä enemmän mukana on aktiivisesti kirkon toiminnassa mukana olevia ihmisiä, joilla on erilaiset kannat näihin asioihin, sitä enemmän he voivat vaikuttaa myös näihin asioihin. Valittavista kirkon luottamushenkiöistä valitaan myös kirkolliskokousedustajat ja on selkeästi tärkeää, keitä siellä on.
Yksi tv:n homoilta sai kymmenet tuhannet eroamaan kirkosta. Keskustellaanko seurakunnissa homoista?
– Tästä on kirkossa keskusteltu viimeiset kymmenen vuotta hyvinkin aktiivisesti. Kirkolla on ollut erilaisia selvityksiä ja työryhmiä, jotka ovat käsitelleet tätä asiaa. Kyllä se on ollut aktiivisesti tapetilla jo pitkän aikaa.
– Se on eri asia, kuinka aktiivisesti se on ollut esillä yksittäisissä seurakunnissa.
70 prosenttia vaalien ehdokkaista on uusia ja nuorten määräkin on lisääntynyt? Kuinka paljon homokeskustelu on lisännyt ehdokkaiden innostusta?
– En osaa tuohon vastata, mutta tuskin homokysymys on siinä ainakaan ainoa asia.
Mitä muuta aktiivisuuden takana voi olla?
– Ainakin äänioikeusiän laskeminen 16 vuoteen. Tähän vaaliteemaan on satsattu monella tavalla.
Ehdokkaiden määrä kasvaa edellisistä vaaleista selvästi. Kuinka paljon siellä on homoihin kielteisesti suhtautuvia konservatiiveja?
– Enemmistö seurakunta-aktiiveista on hyvin kriittisellä kannalla tässä homokysymyksessä. Epäilisin, että he ovat enemmistönä myös näissä vaaleissa. Siinäkin on kuitenkin alueellisia eroja.
Mikä merkitys homokeskustelulla on mielestäsi siihen, mitä kirkossa juuri nyt tapahtuu?
– Se on erittäin merkittävä moraalinen kysymys, johon kirkon kanta suomalaisille edelleen hyvin tärkeä. Ihmisille on tärkeää, mitä kirkko näistä asioista ajattelee.