Työmarkkinajärjestöt ja hallitus ovat saaneet valmiiksi yhteisen, pitkään valmistellun kestävän talouskasvun ja työllisyyden ohjelman. Tavoitteena on ollut koota useille vuosille ulottuvat yhteiset näkemykset työllisyyden, talouskasvun ja julkisen talouden kestävyyden varmistamiseksi.
SAK:n mielestä on hyvä, että eläkeiän alarajan nostovaatimuksesta lähtenyt työurakeskustelu on saatu käännettyä laajemmaksi talouden ja työllisyyden kasvuohjelmaksi ja työelämän kehittämiseksi. Järjestön mielestä työuria voidaan todellisuudessa pidentää vasta sitten, kun työtä on riittävästi tarjolla. Työllisyysasteen nousu on myös tepsivin keino julkisen talouden kestävyyden parantamisessa.
SAK pitää tärkeänä myös sitä, että keskustelua käydään nyt työelämän kehittämisen keinoista. Yritykset ja työpaikat on saatava tukemaan työssä jaksamista ja siten torjumaan joutumista työkyvyttömyyseläkkeelle.
– Kestävän talouskasvun ja työllisyyden ohjelman arvo on siinä, että paperissa linjataan suomalaisen työelämän suuntaa tulevaisuudessa. Ohjelmassa olevat yli 90 esitystä antavat hyvän pohjan asioiden jatkovalmistelulle yhdessä valtiovallan ja työmarkkinajärjestöjen kesken. Tärkeää on, että ne myös huomioidaan. Tämä on nähtävä myös yhtenä uutena välineenä tupo-ajan jälkeisessä vaikuttamisessa, totesi SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly keskiviikkona.
SAK:lle erityisen tärkeitä asioita ohjelmassa ovat nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyyden vähentäminen, jatkokoulutuspaikan takaaminen kaikille nuorille, harmaan talouden torjunta, työttömyysturvan rahoituksen varmistaminen sekä panostukset työntekijöiden työhyvinvointiin ja osaamiseen.
Toteutus vaalien jälkeen
STTK on tyytyväinen siihen, että ohjelma valmisteltiin laajapohjaisessa yhteistyössä ja korostaa, että yhteistyötä tarvitaan myös jatkossa esitettyjen toimien toteuttamiseksi.
– Toimenpideohjelmalla on viitoitettu tietä Suomen uuteen menestykseen finanssikriisin jälkimainingeissa. Toimenpiteiden työstäminen konkreettisiksi esityksiksi edellyttää kuitenkin tarkennuksia, jotka voidaan tehdä esimerkiksi seuraavan hallitusohjelmatyön yhteydessä. Toteutukset jäävät monelta osin uudelle hallitukselle, sanoo STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää.
Kestävän talouskasvun ja työllisyyden ohjelman valmistelu aloitettiin viime keväänä. Se käynnistyi jatkona tammikuussa työnsä päättäneiden työryhmien työlle, jonka tavoitteena oli löytää keinoja eläkkeelle siirtymisiän nostamiseksi. Työryhmät perustettiin keväällä 2009 tehdyllä hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen sopimuksella vanhuuseläkeiän nostosta syntyneen riidan ratkaisemiseksi.