SAK:n elinkeinoasioiden päällikkö Janne Metsämäki pitää Elinkeinoelämän keskusliiton ja Suomen yrittäjien vaatimuslistoja kohtalaisen kunnianhimoisina, mutta ei yllättävinä. Suuria uutuuksiakaan ei listoilta löydy.
– Meidän yhteinen huolemme on tietenkin, että pk-yritysten määrää ja niiden osuutta viennistä tulisi lisätä. Vienti on nyt turhan kapealla pohjalla.
Sen sijaan Metsämäki ei ole lainkaan vakuuttunut tarjottujen lääkkeiden tehoamisesta ongelmaan.
– Palkansaajalle näyttää olevan enimmäkseen tarjolla keppiä, kun yrittäjälle halutaan tarjota tukea ja muuta kannustusta.
SAK:n keskeiset verolinjaukset ovat aivan toiset kuin elinkeinoelämän järjestöillä. SAK:n lähtökohtana on, että hyvinvointivaltion toiminta tulee turvata, vaikka haasteena ovat valtiontalouden tasapaino ja talouskriisin jälkilaskun maksaminen.
SAK katsoo, että ensi vaalikaudella tehtävän verouudistuksen on tuettava oikeudenmukaisuutta, joka tarkoittaa verojen määräytymistä maksukyvyn mukaan.
SAK ei puuttuisi pieni- ja keskituloisten tuloveroihin, mutta verotuksen progressiota voisi jyrkentää. Verotuloja SAK lisäisi kiristämällä pääomaverotusta ja muuttamalla osinkoverotuksen progressiiviseksi.
Yksityistäminen ei ole lääke
Hyvinvointipalvelujen karsimista eivät EK ja yrittäjät esitä, eivät ainakaan suoraan. Ajatuksena näyttää Metsämäen mukaan olevan, että ongelma hoituu kasvattamalla tuottavuutta. Se puolestaan järjestyy, kun kuntien itse tuottamia palveluja siirretään yksityisten palvelutarjoajien tehtäväksi muun muassa palvelusetelijärjestelmän avulla.
Suomen yrittäjien tarjoilemaa ajatusta kolmikantamallin uudesta tulkinnasta Metsämäki ei allekirjoita.
– Tässä tarjotaan nyt jotain Ranskan mallia, jonka seurauksia on juuri nyt näkösällä. Kyllä meillä on parempana pidetty asioista sopimista.
Harmaa talous yhteinen huoli
Harmaan talouden torjunnasta työnantajilla, yrittäjillä ja SAK:lla on samansuuntaista näkemystä. Rehti kilpailu ja yhtäläiset pelisäännöt ovat kaikkien mieleen.
– Tosin toimenpiteet EK:lla ja yrittäjillä toimenpiteet jäävät kesken. Valvonnan resursseja kyllä korostetaan, mutta työnantajille ei haluta vastuuta.
Harmaan talouden osalta Metsämäki pitää tärkeänä, että työnantajien ilmoitusvelvollisuuksia täsmennetään palkkojen ja työnantajamaksujen osalta. Se tarjoaa viranomaisille työkalut valvoa asioita ja kitkeä laittomuuksia.