Valtion mukaantulo Aker Arctic Technologyn omistajaksi ja pääomasijoittajaksi, Turkuun perustettava meriteollinen keskus ja laivanrakennuksen yritysten ja ihmisten tukiohjelma ovat toimenpiteitä, joita STX Finlandin Turun telakan henkilöstöryhmien mukaan laivanrakennusalan työllisyyskriisissä tarvitaan.
Ehdotuksen todetaan perustuvan henkilöstön kokemukseen aiemmista telakkakriiseistä ja laivanrakennuksen yritystoiminnan läpikotaiseen tuntemukseen. Sitä laadittaessa on käytetty hyväksi myös henkilöstön osaamista Ammattilaisen väylä -hankkeesta. Hanke oli henkilöstön aloitteesta toteutettu toimialakohtainen henkilöstön ja pk-yritysten toiminnan kehittämishanke, jossa oli mukana 215 laivanrakennusyritystä.
Sen lisäksi, että valtion mukaantulo Aker Arctic Technologyn omistajaksi ja pääsijoittajaksi on tärkeätä, katsovat henkilöstöryhmät, että yhtiön tulee perustaa telakalle teknologiayksikkö, jonka tavoitteena on kehittää innovatiivisia ratkaisuja ympäristöteknologiassa ja risteilijärakentamisessa.
Alan osaaminen
samaan koriin
Teknologiayksikön yhteyteen ja Turun telakan läheisyyteen tulee perustaa myös korkeakoulujen yhteinen meriteknologian tutkimus- ja koulutusyksikkö.
Näillä toimenpiteillä tavoitellaan kaiken alan tutkimus-, tuotekehitys- ja innovaatio-osaamisen saattamista samaan koriin ja uusien tuoteinnovaatioiden kehityksen takaamista.
Henkilöstöryhmät katsovat myös, että näillä ratkaisuilla annetaan maailmalle, yrityksille, ihmisille, asiakkaille ja muille sidosryhmille viesti siitä, että laivanrakennuksella on tulevaisuutta Suomessa ja että toiminta jatkuu.
Turun telakalle
meriteollinen keskus
Telakan väen toimenpidelistassa on seuraavana meriteollisen keskuksen perustaminen Turun telakan alueelle.
Keskuksen tavoitteena on osaamisen tiivistäminen tulevissa alusprojekteissa ja kannattavan liiketoiminnan turvaaminen.
Henkilöstöryhmien aloitettavaksi esittämässä laivanrakennuksen toimialakohtaisessa tukiohjelmassa luodaan uusia, pk-yrityksiin ja työttömiksi jääviin ihmisiin kohdistuvia tukitoimia.
Erityistoimenpiteistä koostuvalla, neljä vuotta kestävällä ohjelmalla tavoitellaan sitä, että alan yritykset ja ihmiset selviäisivät kriisin yli. Sillä myös turvattaisiin laivanrakennuksen jatkuminen Suomessa.
Ohjelma edellyttäisi poikkeukselliset toimet mahdollistavaa lainsäädäntöä ja se pitäisi hyväksyttää pikaisesti myös Euroopan komissiossa.