KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kulttuuri

Viikinkien joulu oli oluen ja läskin juhlaa

Viikinkien joulu muistutti Valhallan joulua. Siellä sankarit söivät, joivat ja tappelivat päivästä päivään, ikuisuudesta ikuisuuteen.

Viikinkien joulu muistutti Valhallan joulua. Siellä sankarit söivät, joivat ja tappelivat päivästä päivään, ikuisuudesta ikuisuuteen.

Sika kuului jouluun jo tuhat vuotta sitten. Harald Sinihampaan kartanolla juotiin myös olutta.

Risto Korhonen
25.12.2010 9.15

Sana joulu tulee muinaisgermaanista sanasta ”jul”, joka tarkoittaa talvipäivänseisauksen juhlaa. Sitä vietettiin vuoden pimeimpänä päivänä kasvavan auringon kunniaksi. Myöhemmin kirkko omi juhlan Jeesuksen syntymäjuhlaksi, kuten monet muutkin niin sanotut pakanalliset tavat.

Suomalaisten pakanuuden aikaisista joulutavoista ei ole kirjallista tietoa, mutta todennäköisesti se on ollut samanlainen kuin muuallakin pohjolassa ja pohjoisen Saksan germaanisilla heimoilla. Tähän viittaa myös Mikael Agricolan maininta keväisistä Ukon vakoista, joka oli juomisineen ja seksileikkeineen samaa sukua kuin muinaisten germaanien keväiset hedelmällisyysjuhlat.

Kuinka sitten joulua vietettiin? Ruotsalainen kirjailija ja historioitsija Frans G. Bengtsson julkaisi vuonna 1941 kirjan Orm Punainen, jossa hän kuvaa joulun viettoa Tanskan ensimmäisen kristityn kuninkaan Harald Sinihampaan ( kuoli 986 jkr.) kartanolla. Kirjan päähenkilö Orm on fiktiota, mutta kaikella muulla on historiallinen perusta.

ILMOITUS
ILMOITUS
Kaukalot olivat kukkuroillaan verimakkaroita.

Harald Sinihampaan jouluvietto on täysin pakanallista, kristinuskon vaikutus on läsnä, mutta vanhat tavat ovat kunniassa.

Joulutavoissa on selvä yhteys Odinin pitoihin Valhallassa, jossa taisteluissa kaatuneet sankarit söivät, joivat ja taistelivat koko päivän. Seuraavana aamuna he heräsivät uudelleen kuolleista ja pidot alkoivat taas. Näin jatkui ikuisuuksista ikuisuuteen.

Jano oli jo kova

Kirjan yhdeksäs luku alkaa otsikolla ”Miten joulua juotiin kuningas Harald Sinihampaan hovissa”. Juominen kuvaakin hyvin joulunviettoa.

Harald Sinihampaan hovi sijaitsi Jellingissä, jonne kokoontui mahtimiehiä ympäri valtakuntaa. Kaikkiaan joulunviettäjiä oli satoja, jotka saapuivat paikalla maitse tai uljailla lohikäärmepursilla. Juhliin tulo oli välttämätöntä maan ylimyksille ja kuninkaan perillisille, koska suurissa syömingeissä luunpala saattoi tarttua kurkkuun ja Tanska tarvitsi uuden kuninkaan.

Joulunvietto aloitettiin saunalla, jonka jälkeen väki marssi juhlatupaan. Juhlatupa oli rakennettu niin suureksi, että siihen mahtui 720 miestä. Paikalla oli vain miehiä, sillä suurissa juomingeissa naisten läsnäolo olisi voinut aiheuttaa suurta levottomuutta. Jo nytkin oli vaikeata pitää juominkirauhaa yllä, saati sitten, jos paikalla olisi ollut naisia, joille näyttää uljautta.

Suurtuvan keskellä oli kuninkaan pöytä, johon mahtui kolmekymmentä korkea-arvoisinta vierasta. Muiden pöydät oli asetettu kummallekin puolella tuvan poikki.

Juhlavietto aloitettiin uuden uskonnon tapaan rukouksella, jonka jälkeen juotiin kolme maljaa; Kristuksen kunniaksi, kuningas Haraldin onneksi ja auringon paluuksi. Myös isien uskonnon kannattajat joivat Kristuksen maljan, koska jano oli jo kova.

Verimakkaran ylistys

Sitten alkoi syöminen. Kuninkaalla oli tapana teurastaa neljäkymmentäkahdeksan tammenterhoilla hyväksi syötettyä sikaa. Siitä riitti kaikille läskiä, vaikka sika oli tuohon aikaan arvokkaampi eläin kun lammas tai härkä.

Juhlavieraat katselivat vesi kielessä palvelijoiden saapuessa juhlatupaan.

”Keittiöväki tuli sisään kaksittain, pitkänä jonona, suuret höyryävät kattilat välissään; toiset kantoivat kaukaloita, jotka olivat kukkuroillaan verimakkaraa. Keittiörenkejä, suuret haarukkavartaat käsissä, seurasi jäljessä; ja sitten kun kattilat olisi asetettu pöytien viereen, he pistivät vartaat liemeen ja keihästivät sieltä suuria kappaleita, jotka pantiin vieraitten eteen vuoronsa jälkeen, niin ettei mitään vääryyttä voinut tapahtua; ja jokaiselle pantiin runsas kyynerän mitta verimakkaraa, tahi enemmän, jos joku halusi.

Varrasleipiä ja paistettuja nauriita oli savivadeissa pöydillä ja pöytien päässä oli olutkorvoja, niin että sarvet ja haarikat aina voitiin täyttää.”

Cordoban kalifikunnassa asunut Orm ihmetteli, että oli niin monta vuotta jaksanut elää sianlihattomassa maassa. Kun verimakkara tuli kohdalle, häneltä tirahtivat kyyneleet silmistä.

Läski vaati veronsa

Joulupidot kestivät kuusi päivää. Kun sianliha loppui, syötiin härkää ja lammasta, mutta aina riitti olutta. Syömisen ja juomisen kera kuunneltiin runonlaulajia, kerrottiin todellisista tai muinaisista taisteluista. Ja kun olutta juotiin, niin myös riideltiin. Miestappoja kuningas ei sallinut, mutta kaksintaistelut olivat toinen juttu. Häviäjän päätön ruumis oli oiva uhri nousevalle auringolle, ainakin isien uskonnon kannattajien mielestä.

Kuuden juhlapäivän jälkeen oli sitten aika nuolla haavoja ja levätä. Juhlien raskaudessa oli tuoreita varoittavia esimerkkejä. Harald Sinihampaan isä vanha kuningas Gorm oli viljalti joululäskiä syötyään maannut kaksi päivää sanattomana ja sitten kuollut.

Liikaa tämä muisto ei vieraita kuitenkaan häirinnyt, sillä kaikki tiesivät, että joulun aikaan vanhat miehet usein kuolivat äkkiä vuoteeseen tai juomapenkille. Joulun juominen tanskalaisten kuninkaan luona oli kuitenkin suuri kunnia, joka lisäsi arvonantoa kaikiksi ajoiksi.

Noista ajoista meille on säilynyt sian kunnioitus. Joulukinkku on edelleen pohjolan ruokapöydän kuningas. Juomistavat ovat ehkä siistiytyneet, mutta tämä voi johtua siitä, että olutta voi juoda muulloinkin kuin jouluna.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Markku Ropposen Kuhalat ovat harvinainen tapaus: sarja vain paranee vanhetessaan.

Kuhalan aina vain surrealistisemmat seikkailut aiheuttavat naurunpyrskähdyksiä Markku Ropposen uusimmassa teoksessa

Antonio Negri (vas.) ja Michael Hardt vuonna 2013.

Väen ja Imperiumin filosofi Antonio Negri – Joulukuussa kuolleen filosofin perintö tulee vaikuttamaan yhteiskunnallisiin liikkeisiin vielä pitkään

Uhkaava kansikuva ei täysin vastaa Mustan linnun tarinaa.

Frida Skybäckin ihmissuhdedekkari Musta lintu osoittaa, että jännitys on tiheämpää ilman väkivaltaa

Vladimir Putinin valtakauden alusta tulee vuoden lopulla kuluneeksi 25 vuotta. Sinä aikana Venäjälle on luotu fasistisella kasvatustyöllä Hitlerjugendin kaltainen uusi sukupolvi.

Vaikka Putinista joskus päästään, fasismista Venäjällä ehkä ei, koska Z-sukupolvea on aivopesty siihen yli 20 vuotta

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
05

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään