STTK:laisen Suomen lähi- ja perushoitajaliiton SuPerin puheenjohtaja Juhani Palomäki kehottaa kuntasektoria muokkaamaan rakenteitaan ja järkevöittämään toimintojaan kritiikittömän yksityistämisen sijaan.
– Kunnat ovat perinteisesti sekä vastanneet sosiaali- ja terveyspalveluista että tuottaneet ne omana toimintanaan. Julkisten palvelujen rinnalla on ollut yksityisiä palveluja. Ne ovat täydentäneet järkevällä tavalla kuntien palvelutoimintaa. Viime vuosina kunnat ovat kääntäneet kehityksen suuntaa. Ne ovat kilpailuttaneet yhä enemmän yksityisiä palveluntuottajia tavoitteena kustannussäästöt. Tällä tavalla kuntien johto on osoittanut, ettei se ole ollut pätevä johtamaan itse tehokkaasti näiden palvelujen tuotantoa. Yrityksethän tekevät samalla toiminnalla voittoa. Kuntien toivomat kustannussäästöt eivät ole monin paikoin toteutuneet.
Palomäki muistuttaa, että kunnat siirtävät yhä enemmän sosiaali- ja terveyspalvelutoimintoja yksityissektorin hoidettavaksi. Suuret kansainväliset sijoitusrahastojen omistamat yritykset valtaavat alaa. Paikalliselle pienyrittäjyydelle ei jää tilaa toimia. Pitkällä tähtäimellä kuntia uhkaa merkittävä kustannusten nousu, kun suuret toimijat pääsevät sanelemaan hintatason.
– Suuri yritysketjujen toimiminen markkinoilla merkitsee sitä, että paikalliset pienyritykset joutuvat entistä suurempiin vaikeuksiin tarjouskilpailuissa. Pienyritysten toimitiloja jää tyhjiksi, hoitajia työttömiksi. Yrittäjät ajautuvat pahimmassa tapauksessa konkurssiin. Kehityksen tuloksena on, että maassamme on tulevaisuudessa vain muutama todella suuri toimija. Tämä ei ole kuntien, veronmaksajien eikä palvelujen käyttäjien etu.
Sosiaali- ja terveydenhuoltoon tarvitaan Palomäen mukaan iso rakennemuutos, joka koskee myös rahoituksen järjestämistä. Kunnilla ja kuntayhtymillä on kaikki edellytykset kehittää omaa toimintaansa ilman palvelujen ulkoistamista. Purkamalla hierarkkisia rakenteita, kehittämällä johtamista ja antamalla eri ammattiryhmille edellytykset käyttää monipuolisesti osaamistaan kuntatyönantajat pystyvät järjestämään toimintansa asiakaslähtöisesti ja taloudellisen tehokkaasti.
– Kuntien henkilöstö on mielellään mukana tässä kehitystyössä. On järkevää ottaa mallia niistä kunnista ja kuntayhtymistä, jotka ovat järjestäneet toimintansa mallikelpoisesti, sanoo Palomäki.
SuPeriin kuuluu yli 76 000 lähi- ja perushoitajaa, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.