Varsin tylyjä arvioita esitettiin yliopistoissa tapahtuneesta muutoksesta maanantaina Jyväskylän ylioppilastalolla käydyssä keskustelussa.
JYY:n Vihreän Vasemmiston järjestämä Vasemmisto kampuksella -tapahtuma keräsi hyvin väkeä seuraamaan ylioppilastalon alakerrassa järjestettyä kriittistä yliopistokeskustelua, jonka paneelissa olivat mukana Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki, Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Tapani Kaakkuriniemi, tutkija Helena Hirvonen, JYY:n hallituksen puheenjohtaja Joonatan Virtanen sekä opiskelija ja Tutkintotehdas-aktiivi Laura Piippo.
Kun paneelia vetänyt tutkija Tero Toivanen pyysi keskustelijoita luonnehtimaan yhdellä sanalla yliopistossa tapahtunutta muutosta vuoden voimassa olleen yliopistolain myötä, panelistien vastaukset olivat hyvin yhdensuuntaisia.
Sivistysvaliokunnan jäsenenä lakia valmistelemassa ollut Arhinmäki luonnehti tilannetta sekavaksi. Arhinmäki muistutti Vasemmistoliiton ryhmän esittäneen lakiesityksen hylkäämistä sen monien heikkouksin vuoksi.
– Laki mahdollistaa yliopiston ulkopuolisten henkilöiden enemmistöaseman yliopistojen johdossa, samoin se avasi pään lukukausimaksujen käyttöönotolle ja lisäksi laki heikentävää henkilökunnan asemaa yliopistoissa.
Kontrolli lisääntyy
Helena Hirvonen kuvasi muutosta sanalla epäluottamus. Työelämän muutosta hoivatyössä tutkinut Hirvonen totesi yliopistoissa tehtävän työn ja hoivatyön muutosten olevan hämmästyttävän samankaltaisia.
– Työtä kontrolloidaan ja mitataan yhä enemmän. Yliopistoihin on tullut lisää hallintotehtäviä, joiden hoitaminen on pois tutkimus- ja opetustyöstä.
Tapani Kaakkuriniemen mielestä yliopiston muutos on ollut sanalla sanoen rasittava. Loppuvaiheen perustutkinto-opiskelija Laura Piippo moitti uudistusta Arhinmäen tavoin sekavaksi, mutta valitsi kuitenkin yhden sanan luonnehditaan sanan tiedoton, kertomaan siitä, ettei kukaan oikein tiedä, mitä vielä on tulossa.
Joonatan Virtasen mielestä yliopiston muutos on ollut puhallus, kahdella sanalla suuri puhallus. Hän tunnusti, ettei ylioppilasliike ollut valmistautunut shokkivaikuttamisen periaatteella toteutettuun kertalaakiuudistukseen.
– Ylioppilasliikkeellä ei ollut valmiuksia ajaa asiaansa näin yht´äkkisessä muutoksessa, Virtanen tunnusti.
Hallintotyö lisääntynyt
Kaakkuriniemi viittasi Tieteentekijöiden liiton ja professoriliiton tekemään kyselyyn, jossa selvä enemmistö vastaajista arvioi yliopistouudistuksen toteutuneen huonosti tai melko huonosti.
– Väki on selvästi saanut tarpeekseen lisääntyneestä turhanpäiväisestä hallintotyöstä, raportoinnista, mittaamisesta sekä johtajavaltaisuudesta.
Hirvosta huolestutti tunnollisten ihmisten hyväksikäytön lisääntyminen naisistuneissa yliopistoissa Samalla tavoin kuin hoivatyössä, myös yliopistoissa henkilöstö venyy työssään kun resursseja ei ole riittävästi.
JYY:n Virtanen ja puheenjohtaja Arhinmäki olivat hyvin yksituumaisia opiskelijaliikkeen tämän päivän tärkeimmistä kamppailukysymyksistä, joita ovat maksuttoman opiskelun puolesta kamppailu, opintotuen sitominen indeksiin ja yliopistojen perusrahoituksen turvaaminen.
Arhinmäki kaipasi opiskelijoilta voimakkaampaa liikehdintää vaatimusten puolesta. Hän ja Kaakkuriniemi moittivat passiivisuudesta Suomen Ylioppilaskuntien liittoa, josta Kaakkuriniemen mielestä on tullut räjäyttämistä kaipaava herrahissi.