– Ihmiset eivät oikein usko todeksi, kun heille kertoo, että köyhimmiltä lapsilisä leikkaantuu pois, Vasemmiston eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie toteaa Kansan Uutisille.
– Siksi siitä varmaan ei aiemmin ole noussut hälyä.
Hän on muiden vasemmistokansanedustajien tapaan tehnyt asiasta monta lakialoitetta ja esittänyt valtion budjettiin määrärahaa, jolla lapsilisä tehtäisiin etuoikeutetuksi tuloksi samalla lailla kuin muiden muassa äitiysavustus, vammaistuki ja lapsen hoitotuki ovat.
– Aloitteet on joka kerta hylätty, eivätkä köyhät lapsiperheet ole saaneet merkittävää tukea eduskunnassa muilta puolueilta, Lapintie toteaa.
– Hyvä, että tästä puhutaan nyt. Ja kun kansalaiset puhuvat siitä, täytyy siitä puhua myös eduskunnassa.
Kaikkien kanta selville
Vasemmistoliitto vaatii kaikkia puolueita ilmoittamaan kantansa lapsilisien leikkaamiseen kaikkein köyhimmiltä perheitä.
– Myös kaikkein pienituloisimmille perheille on taattava lapsilisät perheen käyttöön, Vasemmistoliiton puoluesihteeri Sirpa Puhakka sanoo ja toteaa, että kohtuutonta lakia on muutettava.
– Lapsilisä on tarkoitettu tasoittamaan lapsiperheiden ja lapsettomien perheiden välisiä elinkustannuksia eikä sitä tule pitää toimeentulotukea leikkaavana tulona. Lapsiperheiden keskinäistä tulonjakoa pitää tasata parantamalla verotuksen progressioita.
Lapsilisiä koskeva laaja julkinen keskustelu on pitkään pyörinyt sen ympärillä, pitäisikö etuus leikata rikkailta. Vihdoin tänään alkoi keskustelu siitä, pitäisi köyhimpienkin saada lapsilisä. Sen sai aikaan Ylen haastattelu, jossa Turun yliopiston sosiaalipolitiikan professori Susan Kuivalainen sanoi, että kymmenesosa suomalaisista lapsiperheistä ei saa lapsilisiä lainkaan.
Suurin epäkohta
Keski-Suomessa maanantaina kiertänyt vasemmiston puheenjohtaja Paavo Arhinmäki pitää koko suomalaisen sosiaaliturvan suurimpana yksittäisenä epäkohtana sitä, etteivät kaikkein köyhimmät lapsiperheet saa lapsilisää.
– Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä on pitänyt asiaa esillä koko eduskuntakauden ajan. Viimeksi viime viikolla, kun alkoi keskustelu siitä, pitääkö kaikkein isotuloisimpien lapsilisät poistaa, me muistutimme, että pitäisi keskittyä huolehtimaan siitä, että kaikkein pienituloisimmat saisivat ne.
Tuolloin puolueen perhepoliittinen työryhmä otti asiaan kantaa.
– Esimerkiksi kun lapsilisiin tuli tämä huoltajakorotus, me totesimme, että neljäsosa yksinhuoltajaperheistä ei saanut tätä korotusta, kun nämä noin 30 000 perhettä joutuvat elämään toimeentulotuella, Arhinmäki sanoo.
– Asia olisi helposti korjattavissa, jos poliittista tahtoa löytyisi. Olemme painostaneet peruspalveluministeri Paula Risikkoa (kok.) ja hän onkin sanonut, että asia pitäisi korjata, mutta mitään hän ei kuitenkaan ole asian suhteen tehnyt.
Vuodesta 1994 voimassa ollut leikkaus kohdistuu tutkimustulosten mukaan kaikkiaan jopa noin 50 000 lapsiperheeseen.