Viikon kysymys
Maailma tuntuu olevan mullin mallin. Euroopan ja koko maailman talous on ihan sekaisin. Silti jonkun on tuijotettava kristallipalloaan ja mietittävä, mitä seuraavaksi tapahtuu.
Miltä tulevaisuus näyttää nyt, tulevaisuudentutkija Osmo Kuusi?
– Heh,heh… Kohtalaisen yleinen kysymys minulle näinä aikoina. Olennainen asia maailman mullistuksessa on siinä, että painopiste on siirtynyt entistä enemmän Aasiaan eikä se kehitys ole missään määrin loppupisteessä. Muutoksia tapahtuu Kiinassa ja Intiassa. Myös Brasilialla on valtavat bioresurssit ja sen merkitys maailmassa tulee olemaan aika paljon nykyistä suurempi.
Miltä suomalaisten tulevaisuus näyttää?
– Meidän tilanteemme liittyy tähän samaan asetelmaan. Mitä Suomessa tehdään ja tuotetaan riippuu hyvin paljon siitä, mikä on suomalaisten pätevyys suhteessa siihen, mikä on esimerkiksi kiinalaisten pätevyys. Paljon liittyy myös meidän luonnonvaroihimme. Kun talouskasvu Kiinassa ja Intiassa on ollut todella kovaa, luonnon resurssien riittävyys ja merkitys tulevat yhä suuremmiksi. Meidän kaivoksemme ovat tulleet viime vuosina uuteen arvoonsa.
Voiko nykytilanteessa edes ennustaa tulevaisuutta kovin pitkälle?
– Ennustaminen ei oikeastaan ole kauhean mielekästä.
Vaikka olen tulevaisuudentutkija, en tutki vain yhtä tulevaisuutta vaan monia vaihtoehtoisia tulevaisuuksia. Rinnastan oman hommani kartan piirtäjän hommaan. Yritän nähdä edessä olevaa mahdollisuuksien karttaa. Pohdin sitä, näyttääkö joku vähän todennäköisemmältä mahdollisuudelta kuin joku toinen.
Eli tulevaisuutta ei edes voi ennustaa?
– Totta kai on erikoisasioita, esimerkiksi luonnonlakien toiminta, joita voidaan ennustaa lähietäisyydeltä hyvinkin tarkasti. Mutta yhteiskunnallisissa, monimutkaisissa asioissa ennustaminen ei yleensä onnistu.
Pääministeri Jyrki Katainen ei ole uskaltanut ennustaa edes viikon päähän. Kuinka pitkälle sinä uskallat ennustaa?
– Yhteiskunnallisia asioita on vaikea ennustaa viikon päähänkin. Siinäkin pitää vain asettua kartanpiirtäjän paikalle pohtimaan mahdollisuuksia.
Olet tutkinut ja ennustanut tulevaisuutta vuodesta 1974 lähtien. Kuinka usein olet osunut oikeaan?
– Vaihtelevasti. Vuonna 1987 tein kirjan Kotien tietorekisteriyhteydet 2010. Siinä ennakoitiin aika tarkasti, mitä internetissä tapahtuu vuoteen 2010 mennessä. Vuonna 1991 ilmestyneen Uusi biotekniikka -kirjani näkemykset biotekniikan merkittävyydestä sen sijaan eivät ole toteutuneet. Siinä tulivat vastaan eettiset ongelmat esimerkiksi geenitekniikassa. Se, mikä oli teknisesti mahdollista paljon aikaisemmin, ei toteutunut yhteiskunnallisista syistä.
Kuva: Birgitta Suorsa