Tampereen Lenin-museossa on avattu Patsaspuisto-erikoisnäyttely, jossa esillä on erilaisia sisätiloihin tarkoitettuja pienikokoisia Lenin-veistoksia museon omista kokoelmista. Useimmat pienoispatsaista ovat lahjoja neuvostoliittolaisilta turistiryhmiltä ja valtuuskunnilta.
Eri metalleista ja metalliseoksista tehtyjä Lenin-veistoksia myytiin Neuvostoliitossa, mutta myös kipsiä ja posliinia käytettiin yleisesti sekä muovimassaa.
Nyt esillä on muun muassa DDR:n puoluejohtaja Erich Honeckerilta lahjaksi saatu valurautainen veistos.
Esimerkkinä harvinaisista materiaaleista on riisimassasta tehty veistos. Sokerista tehty Lenin-reliefi taas on neuvostoliittolaisen sokerileivosleipomon työntekijöiden lahja Lenin-museolle.
Patsaspuistossa pyörii videokuvakooste maailmalta löytyvistä julkisista Lenin-patsaista. Koosteessa esitellään sellaisiakin patsaita, jotka on jo poistettu alkuperäisiltä sijoituspaikoiltaan.
Lenin-monumentista kisailtu
Paikallisena lisänä näyttelyssä esitellään myös Suomi-Neuvostoliitto-Seuran aatekilpailun satoa vuodelta 1947. Siinä oli ehdotuksia Lenin-monumentiksi Tampereelle. Ensimmäistä palkintoa ei annettu, mutta toinen sija jaettiin kahden teoksen kesken. Monumenttia ei koskaan pystytetty.
Tampereen juhlapäivänä museo järjesti leikkimielisen uusintaäänestyksen vuoden 1947–1948 patsaskilpailusta.
Äänestys päättyi yllätystulokseen, sillä museovieraat valitsivat suosikikseen ratsailla istuvaa Josif Stalinia kuvaavan luonnosehdotuksen. Toiselle sijalle yleisön silmissä nousi Leniniä kuvaava ”Luottamus”-niminen ehdotus.
Patsaspuisto-näyttely avautui Tampereen päivän kunniaksi lauantaina 1. lokakuuta. Kahtena ensimmäisenä päivänä näyttelyyn tutustui yli 800 koti- ja ulkomaista museovierasta. Näyttely on esillä ensi vuoden huhtikuun puoleen väliin saakka.