Chilen opiskelijat ovat jo viiden kuukauden ajan vaatineet maan koulutusjärjestelmän perinpohjaista uudistamista, koska se on jäänyt lähes Pinochetin aikaiselle, varakkaita suosivalle tasolle.
Viikoittaiset mielenosoitusmarssit keräävät yli 100 000 osallistujaa ja useat sadat lukiot ovat vallattuina.
Chilen kokoisessa maassa tämä on jo ääni, jota kuullaan. Opiskelijoiden vaatimukset ovat saaneet tukea ja presidentti Sebastian Piñeran suosio on laskenut diktatuurinjälkeisen ajan historian alhaisimpiin lukemiin, reiluun 20 prosenttiin.
Opiskelijoiden päävaatimus on edelleen maksuton korkeakouluopetus. Sen rinnalle on kuitenkin tullut koko yhteiskuntaa koskevia vaatimuksia.
Opiskelijaliikkeen johtajat esittivät vaatimuslistansa tavatessaan tällä viikolla ensi kertaa opetusministerin. Siihen kuuluu Chilen talouden selkärangan, kuparikaivosten kansallistaminen, samoin veronkorotukset rikkaille.
Opiskelijat ovat saamassa osan vaatimuksistaan läpi. Parlamentissa on käsittelyssä laki, jolla opintolainojen korkoja pienennetään. Ensi vuoden budjettiin on tulossa kolmen miljardin euron erä opiskelijoiden tilanteen parantamiseksi.
Samalla hallitus varautuu myös kättä pitempään. Se on ehdottanut lakia, jolla kiellettyyn mielenosoitukseen osallistumisesta voitaisiin antaa jopa kolmen kuukauden vankilatuomio.