Hämähäkkien uhanalaisuutta arvioimaan perustettiin vuonna 2005 Hämähäkkityöryhmä. Viime vuonna se arvioi ensimmäisen kerran lähes kaikki Suomessa tavattavat hämähäkkilajit. Kymmenen vuoden takaisesta arviosta uhanalaisten ja silmälläpidettävien lajien määrä kasvoi 33:sta 79:ään.
Muutos johtuu pääasiassa parantuneesta tiedon tasosta ja kattavammasta arvioinnista.
Uhanalaiseksi arvioitiin 24 hämähäkkilajia eli 4 prosenttia kaikista. Ilmastonmuutos suosii eteläisiä lajeja, mutta soiden luonnontilan muuttaminen taas uhkaa pohjoisia lajeja.
Uusia lajeja koko ajan lisää
Tällä hetkellä Suomesta tavataan noin 640 hämähäkkilajia. Viimeksi kuluneiden 10 vuoden aikana maastamme on löytynyt 20 uutta lajia. Osa on todennäköisesti levinnyt meille ilmastonmuutoksen seurauksena.
Esimerkiksi kookas ampiaishämähäkki löytyi ensi kertaa Suomesta vuonna 2005, ja menneenä kesänä siitä tehtiin enemmän havaintoja kuin aikaisempina vuosina yhteensä.
Hävinneet lajit saattavat palata
Suomesta lähes viideksi vuosikymmeneksi hävinnyt niittysuppilohämähäkki löydettiin Hankoniemeltä vuonna 2000. Nykyään se esiintyy useana vahvana populaationa Hankoniemellä sekä Ahvenanmaan Lemlannissa ja Föglössä. Lisäksi laji on tavattu Lounaissaaristosta Öröstä ja Hiittisistä.
Tämä aiemmin hävinneeksi luokiteltu laji kuuluu nyt vaarantuneisiin. Euroopan hämähäkkitutkijain yhteisö valitsi niittysuppilohämähäkin vuoden lajiksi 2011.
Silmälläpidettävä kaunis viherrapuhämähäkki tunnettiin aikaisemmin lähinnä Ahvenanmaan kuusimetsistä. Kymmenen viime vuoden aikana siitä on tehty useita uusia löytöjä etelärannikon kuusikoista.
Ojitus ja turpeenotto uhkaavat
Uhanalaisista hämähäkeistä neljännes elää soilla. Rämeillä elävän vaarantuneen rämeristihämähäkin vähenemisen syynä on pidetty Etelä-Suomen laajamittaisia soiden ojituksia. Tällä hetkellä lähinnä turpeenotto uhkaa rämeristihämähäkin nykyisiä esiintymiä suojelualueiden ulkopuolella. Lajin levinneisyysalue on mahdollisesti siirtymässä pohjoiseen, jossa on vielä jäljellä laajoja ojittamattomia soita.
Myös ilmaston lämpenemisen on arvioitu muuttavan ja vähentävän pohjoisten lajien elinympäristöjä. Uhkatekijäksi ilmastonmuutos onkin arvioitu 11 pohjoiselle hämähäkkilajille. Niistä kaksi elää soilla ja muut ovat tunturilajeja. Selvimmin ilmastonmuutos uhkaa vain yhdellä palsasuolla elävää vaarantuneeksi luokiteltua palsakääpiöhämähäkkiä.