Suomen ympäristökeskus kysyy kansalaisilta, miten he kokevat valosaasteen ja miten sitä voitaisiin torjua.
Häiritseekö valon liiallinen tai turha käyttö ulkotiloissa? Onko luontainen hämärä häviämässä liiallisen keinovalon alle? Vai pelottaako pimeys kaupunkipuistoissa ja uhkaavatko viimeisetkin valot sammua maaseudulta?
Valosaasteesta tarvitaan lisää tietoa ja sitä Suomen ympäristökeskus kerää helmikuun loppuun asti kestävällä verkkokyselyllä. Kyselyssä on kaksikymmentä monivalintakysymystä ja mahdollisuus kommentoida valosaastetta omin sanoin. Kyselyyn vastanneiden kesken arvotaan 50 kirjapalkintoa.
Liikaa ja liian vähän valoa
Valosaasteella tarkoitetaan keinovalaistusta, josta voi koitua haittaa ihmisille tai luonnolle.
Keinovaloa on toisissa osissa maapalloa liikaa, toisissa liian vähän. Yölliset satelliittikuvat osoittavat, että tiiviisti asutuissa teollisuusmaissa keinovalo yltää käytännössä kaikkialle. Arviolta korkeintaan puolet eurooppalaisista pystyy näkemään Linnunradan asuinympäristöstään.
Maailman köyhimmissä maissa keinovalon puute taas on yksi suurimmista kehityksen esteistä.
Suomessa vielä pimeitäkin paikkoja
Maailmanlaajuisesti valosaaste on lisääntynyt viime vuosikymmeninä noin kuusi prosenttia vuosittain, mutta arvio on epävarma ja paikalliset erot suuria. Valosaasteen määrän kehityksestä Suomessa ei ole tarkkoja tietoja. Tiiviisti asuttuihin teollisuusmaihin verrattuna Suomesta luultavasti löytyy suhteellisen paljon paikkoja, joihin voimakas valosaaste ei vielä yllä.
Suomen ympäristökeskus tiedottaa kyselyn tuloksista syksyllä 2012. Keväällä 2013 ilmestyy valosaastetta laaja-alaisesti käsittelevä tietokirja.
Linkki kyselyyn: www.ymparisto.fi//default.asp?contentid=398737&lan=FI