Myyttinen Edvard Gylling on viime vuosikymmeninä ollut niin romaanien, tv-dokumentin, historiantutkimuksen kuin elämänkerrallisen kirjankin kohteena, mutta hänen värikästä elämäänsä ja traagista kohtaloaan kohtaan riittää edelleen kiinnostusta.
Historiaa oman työnsä ohessa tutkinut johtava työvoimaneuvoja Veikko Huuska Ikaalisista on jo pitemmän aikaa valmistellut elämäkertateosta Gyllingistä, jota joskus on kutsuttu myös Ikaalisten suureksi pojaksi. Huuska on vakuuttunut, ettei Gylling suinkaan ole vielä loppuun tutkittu historian henkilö.
– Gyllingistä kirjoitetut tutkimukset, romaanit, näytelmät sekä dokumenttielokuva ovat kaikki ansiokkaita ja mielenkiintoisia. Gylling ei ole kuitenkaan läheskään loppuun asti tutkittu.
– Itse olen keskittynyt kahteen puoleen: toisaalta Gyllingin persoonaan ja siinä ilmenneisiin piirteisiin ja muutoksiin, erityisesti vuosien 1917–1920 aikana ja sitten tietenkin Karjalan kommuunin ja Karjalan ASNT:n vuosina terrorin yltyessä ja saavuttaessa ylimmät rajansa.
Huuskan mielestä myös poliittisesta kehityksestä ja arjesta Karjalassa on laadittavissa hieman kriittisempiäkin vetoja kuin tähän asti.
– Paljastamatta sen enempää, voin todeta, että minulle on syntynyt vaikutelma, että Gyllingin elämässä oli kaksi voimakasta mentoria matkalla siltasaarelaisuudesta bolshevismiin, ja ne olivat nuoruudentoveri O.V. Kuusinen ja yliopistokollega Vladimir Smirnov. Heidän kauttaan ja avullaan Gyllingille avautui polkuja ja kontakteja sekä näkymiä bolshevismiin ja vallankumouksen toimijaksi.
Vaikka Huuska painottaakin Gyllingin elämäkertatutkimuksen realistisiin tapahtumiin, mieleen on väkisinkin tullut ajatus, miten Gyllingin ura olisi Suomessa muotoutunut kesän 1918 jälkeen, jos hän ei olisikaan paennut Tukholmaan, vaan olisi aikomustensa mukaisesti antautunut Suomessa ja vankeutensa kärsittyään palannut politiikkaan. Pohdinnan ensimmäinen ehto tietenkin on, että Gylling olisi säilyttänyt päänsä kaikkein kiihkoisimman teloitusvaiheen ylitse.
Lehtori Jarmo Ritanen johdattelee kuulijoita Edvard Gyllingin jalanjäljille keskiviikkona 30.marraskuuta klo 18 Vasemmistoliiton piiritoimistolla Jyväskylässä (Väinönkatu 28 B) pidettävässä yleisötilaisuudessa.
Laajemmin Gyllingistä kerrottiin perjantaina 25. marraskuuta ilmestyneessä Kansan Uutisten Viikkolehdessä.