Valon kaupunki -idea ja Alvar Aallon arkkitehtuuri houkuttelevat japanilaisturisteja vierailulle Jyväskylään.
Jyväskylän Valon kaupunki -hanke näkyi loka-marraskuussa Tokiossa järjestetyssä muotoilutapahtumassa muotoilija Jukka Korpihettteen näyttelyssä. Esilläolo tuotti mainion tuloksen, sillä kolme japanilaista matkatoimistoa haluaa aloittaa matkojen järjestämisen Jyväskylään ensi vuonna.
Dreaming of Light -näyttelyssä kävi tutustumassa noin 2 000 henkilöä muun muassa design-kuluttajia, arkkitehtejä ja myös matkatoimistojen väkeä.
Näyttelyn yhteydessä käytyjen keskustelujen tuloksena on käynnistymässä yhteistyö kolmen matkatoimiston kanssa. Toimistoista suurin, Miki Tourist haluaa aloittaa ryhmämatkojen järjestämisen Tokiosta Jyväskylään ensi vuonna.
– Oli merkittävää, että Jyväskylää markkinoitaessa oli rakennettu yhteys Alvar Aallon ja Valon kaupunki -hankkeen välille. Se oli tekijä, joka lisäsi kiinnostusta valon teemaan, kertoo Valon kaupunki -hankkeen koordinaattori Jani Ruotsalainen.
”Liiallista valovouhotusta?”
Valon kaupunki -hanke on saanut kaupungissa osakseen myös arvostelua. Muun muassa kaupunkikuvatoimikunnan jäsen Raimo Honkonen kysyy, onko ”valovouhotuksessa” menty jo liian pitkälle, kun jopa kadunvarsien koivuja ja mäntyjä valaistaan läpi vuoden.
Toisena Valon kaupunki -hankkeen koordinaattorina toimiva Annukka Larsen vastaa arvosteluun toteamalla, että korkealaatuinen ja hyvin suunniteltu valaistus on tärkeä osa nykyaikaista kaupunkia ja että Jyväskylä on saavuttanut sillä kansainvälistä tunnettuutta ja houkuttelevuutta.
Viihtyvyyttä ja turvallisuutta
Valon kaupungin alkuperäinen ajatus pimeän ajan kaupungin kehittämiseen valolla pohjautuu Larsenin mukaan kuntalaisten viihtyvyyteen ja turvallisuuden tunteeseen.
– Siinä samassa koemme korkeatasoisen ympäristön hyödyttävän paikallisia yrityksiä ja matkailua ja sitä kautta myös tuovan veroeuroja alueelle. Valo nivoutuu kaupunkisuunnitteluun kiinteänä osana muun kunnallisteknisen suunnittelun ohella. Hyvin suunniteltu valaistus ei aina tarkoita ylimääräisiä kustannuksia rakennushankkeisiin. Osa valaistuksista on toki tehty erillishankkeina ja ne on rahoitettu vuosittaisista valaistukseen varatuista rahoista.
Jyväskylässä on meneillään myös on Ympäristöystävällinen ulkovalaistus -hanke, jonka tavoitteena on järkeistää katuvalaistusta ja säästää 40 prosenttia kulutetusta energiasta. Näistä syistä Jyväskylä tunnetaan myös Suomessa edelläkävijänä taajamavalaistuksen rakentajana.
Larsen vetoaa myös asukaskyselyiden tuloksiin, joiden mukaan kaupunkilaiset suhtautuvat hyvin myönteisesti valaistuksen kehittämiseen.